U trendu

Turska uništila arsenal terorističkih grupa u Siriji

Turska je danas uništila arsenal i komandni položaj koji pripadaju terorističkim grupama, javila je turska državna agencija Anadolija, a preneo AFP, u trenutku kada kurdska milicija u Siriji optužuje Tursku da je bombardovala njene položaje.

Turska agencija nije precizirala da li su turske snage ciljeve gađale artiljerijskom vatrom ili iz aviona niti koje grupe su uzele na nišan, ali je navela da su pogođeni ciljevi južno od grada Džarablusa, koji su proturski pobunjenici u sredu preuzeli iz ruku džihadista.

Prokurdski pobunjenici u Siriji su ranije danas saopštili da su se jutros našli na meti turskih vazdušnih udara, koji su usledili posle granatiranja kasno u četvrtak, podseća francuska agencija.

Istvoremeno, Sirijska ospervatorija za ljudska prava i kurdski izvori saopštili su da su se borci koje podržavaju Kurdi sukobili danas sa turskim snagama u tenkovima na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Turska vojska je u sredu pokrenula operaciju „Štit Eufrata“ u Siriji kako bi proterala pripadnike Islamske države iz pogranicnog regiona, ali i suprotstavila se napredovanju kurdskih snaga – koje Ankara smatra neprijateljima.

Turska smatra prokurdsku miliciju pod nazivom Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) i Kurdsku partiju demokratske unije (PYD) terorističkim grupama koje nameravaju da oforme autonomni kurdski region u Siriji, iako one sarađuju da SAD u borbi protiv Islamske države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar