U trendu

Turske vojne snage ostaju u Iraku

Turske vojne snage ostaće u Iraku uprkos rastućem protivljenju Bagdada, uoči planirane operacije oslobađanja iračkog grada Mosula od Islamske države, saopštila je u četvrtak Turska, prenosi AFP.

Turski premijer Binali Jildirim je u obraćanju putem televizije rekao da bez obzira na to šta iračka vlada govori, Turska će ostati prisutna zbog borbe protiv Islamske države, kao i da bi se izbegla bilo kakva nasilna promena regionalne demografske slike.

Bagdad optužuje Ankaru da odlukom o zadržavanju svojih trupa stvara rizik od regionalnog rata, a taj sukob dodatno komplikuje plan o napadu na Mosul uz pomoć američkih snaga.

Rastuće napetosti između Ankare i Bagdada mogle bi da poremete planiranu veliku operaciju iračkih snaga i američke koalicije čiji je cilj da se oslobodi Mosul, drugi najveći irački grad, kojeg je Islamska država osvojila 2014. godine.

Turska u Iraku ima oko 2.000 vojnika od kojih je oko 500 u kampu Bašika na severu Iraka, u kojem obučavaju iračke snage koje će učestvovati u borbi za Mosul, prenose turski mediji.

Turski parlament je u subotu odlučio da na još godinu dana bude produžen mandat po kojem turska vojska sme da ostane na iračkoj i sirijskoj teritoriji.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu naveo je da je Turska prisutna u Iraku da bi pomogla Bagdadu na putu prema stabilnosti i bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar