U trendu

Turski avioni patroliraju nebom iznad Turske

Turski vojni avioni patroliraju nebom iznad Turske posle pokušaja vojnog udara, što je znak da vlada strahuje da opasnost još nije prošla, prenela je danas agencija Asošijejtid pres.

Po rečima neimenovanog zvaničnika, avioni tipa „F-16“ cele noći nadleću turski vazdušni prostor, posle pobune unutar vojske koja je rezultirala pokušajem vojnog udara.

Organizatori puča, koji nisu imali podršku vojnog vrha, krenuli su avionima i tenkovima na najviše državne institucije, ali su ih zaustavile snage lojalne Erdoganu i gradjani koji su izašli na ulice. Poginule su najmanje 294 osobe, a više od 1.400 povredjeno.

Turska agencija Anadolija navodi da je patroliranje aviona naredio Erdogan „radi kontrole vazdušnog prostora i bezbednosti“.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je juče da udar nije uspeo i da se život vraća u normalu, ali je zajedno sa drugim zvaničnicima pozvao gradjane da tokom noći ostanu na ulicama jer opasnost još nije prošla.

Hiljade ljudi okupilo se na trgu Taksim u Istanbulu, trgu Kizilaj u Ankari i drugim gradovima Turske, a Erdogan je ostao u Istanbulu uprkos izjavama da će se vratiti u Ankaru i obratiti se gradjanima na trgu.

Turski mediji preneli su da oko 2.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga čuva najviše institucije u Istanbulu.

Dok se vlada pripremala za prvu redovnu sednicu posle pokušaja udara, snage bezbednosti nastavile su da tragaju za osumnjičenim pučistima i pretražile su rano jutros objekte Vazduhoplovne akademije u Istanbulu, ali nije poznato da li je bilo novih hapšenja, javila je Anadolija.

Na meti potrage su ne samo generali i vojnici, već i sudije koje su povremeno blokirale Erdogana, što povećava bojazan da će pokušaj njegovog svrgavanja uvesti zemlju još dublje u diktaturu.

Još se ne zna kako će čistke posle pokušaja puča uticati na sudstvo i kako će vlada zameniti smenjene sudije i tužioce, kao ni gde će se voditi procesi protiv uhapšenih.

Zamenik premijera Numan Kurtulmuš je u intervjuu za televiziju Si-En-En Turk (CNN-Turk) opravdao hajku na sudije njihovim učešćem u pokušaju prevrata.

Erdogan je rekao da bi u Turskoj trebalo vratiti smrtnu kaznu, ukinutu 2004. godine u pokušaju pridruživanja EU.

Vlasti tvrde da su organizatori puča povezani sa umerenim imamom Fetulahom Gilenom, koji živi u SAD i koga je Erdogan više puta optužio za pokušaje zbacivanja vlade.

Gilen, bivši Erdoganov saveznik, postao je državni neprijatelj posle korupcionog skandala 2013. i u odsustvu je osudjen za izdaju, a njegov pokret Hizmet vlasti smatraju oružanom terorističkom organizacijom.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da će SAD razmotriti zahtev za izručenjem Gilena Turskoj, ali da će Turska „morati da pruži čvrste dokaze da je umešan u pobunu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.