U trendu

Turski avioni presreli ruski

Turski lovci F-16 presreli su u subotu jedan ruski borbeni avion koji je ušao u turski vazdušni prostor kod granice sa Sirijom, i primorali ga da se vrati nazad, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruski ambasador u Ankari pozvan je u ministarstvo da mu se prenese protest turske strane zbog ruskog kršenja vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju.

Ankara je takođe zatražila od Rusije da izbegne ponavljanje tog incidenta uz navode da će u protivnom „Ruska Federacija biti smatrana odgovornom za svaki mogući neželjeni događaj“.

Turski ministar spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu pozvao je telefonom svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova i preneo mu istu poruku.

On će takođe o ovom pitanju razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Turska se protivi angažovanju Rusije u ratu u Siriji. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je rekao da je kampanja vazdušnih udara koje Rusija sprovodi u Siriji „neprihvatljiva“ i ocenio da Moskva pravi „ozbiljnu grešku“.

Turska je članica NATO i saveznica zemalja u okviru međunarodne koalicije koja sprovodi vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji.

Rusija i Turska suprotstavljeni su oko Sirije od početka sukoba u toj zemlji 2011. godine. Turska se zalaže za odlazak predsednika Bašara al Asada, dok ga Moskva podržava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.