U trendu

Tusk: Grčki predlozi liderima evrozone vode ka rešenju

Vođi država EU članica evrozone su sinoć u Briselu zaključili da su novi predlozi vlade u Atini „pozitivan korak napred“ ka reševanju grčke krize i danas će ministri finansija evrozone utvrditi konačnu ocenu koju treba da potvrde šefovi država ili vlada EU u četvrtak.

To je po završetku sastanka lidera evrozone saopštio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je rekao da je „uveren da se predlozima koje je grčka vlada iznela može doći do rešenja za sprečavanje haotičnog i nekontrolisanog izlaska Grčke iz evrozone“.
„Grčki premijer Cipras nas je uverio u spremnost Grčke da bude predusretljiva i deluje konstruktivno i poslednjih sati smo videli da su sve strane privržene pronalaženju rešenja“, istakao je Tusk.

Novi grčki predlozi Evropskoj komisiji (EK), Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) su pozitivan korak napred, kako je to procenjeno na vanrednom samitu evrozone, dodao je on.

A, po rečima Tuska, „idućih sati će se to dodatno proučiti i premijer Cipras i predstavnici EK, ECB i MMF će se ponovo sastati tako da Evrogrupa, zemlje EU koje su članice evrozone mogu u sredu utvrditi konačne predloge za samit EU u četvrtak“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio da je takođe ubeđen da će ministri finansija evrozone uspeti da usaglase predlog za rešenje i ponude ga šefovima država ili vlada EU u četvrtak u Briselu.

Grčkoj je pretila opasnost da, ukoliko ne bi došlo do sporazuma s EK, ECB i MMF o dodatnoj pomoći, bankrotira jer ne bi bila u stanju da plati 7,2 milijarde dugova koji dospevaju 30. juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.