U trendu

Tusk: Oko Sirije počinje velika rizična politička igra

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je u Sopotu na severu Poljske da je Sirija postala globalni problem i da se oko nje, ne samo zbog ruskih vazdušnih napada, pokreće velika, rizična globalna politička igra.

Tusk je na svečanom završetku Evropskog foruma novih ideja u Sopotu rekao da Sirija postaje globalni problem i da Evropska unija mora da obezbedi svoje spoljne granice, jer bi novi milioni izbeglica mogli da potraže spas u Evropi.

„Jasno se vidi da počinje velika veoma rizična politička igra sa kojom mogu da budu povezani dalji talasi izbeglica. Suočeni smo sa milionima interno raseljenih i izbeglica iz Sirije, ali i iz Iraka i Avganistana“, kazao je sinoć Tusk.

Tusk je upozorio da u problemu talasa izbeglica i imigranata koji stihijski nastoje da uđu u Evropu nema pametnih rešenja i da niko u Evropi tu nije ni mudar ni kompetentan.

„Ukoliko želimo da izbegnemo dramatične političke organizacione, a takođe i promene mentaliteta u Evropi, moramo da izmenimo paradigmu. Govorim o potrebi da se povrati kontrola nad spoljašnjim granicama EU. Ne zato da se prepreči put izbeglicama, već da povratimo osećaj političkog zajedništva“, rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta upozorio je da trenutno ne odlučuje Evropa o tome ko će u nju ući, da li izbeglica, ili ekonomski emigrant ili čovek sa zlim namerama.

„O tome ne odlučujemo mi u Evropi, već često šverceri, trgovci ljudima, odlučnost samih ljudi i povremeno i loše vremenske prilike na Sredozemnom moru“, upozorio je bivši poljski premijer.

Tusk je izjavio da se sada prvi čuje u raznim evropskim prestonicama da je Šengen pao na ispitu, dižu se zidovi i u samoj debati o problemu izbeglica crtaju se nove podele, u ovom trenutku između „stare“ i „nove“ Evrope.

„Danas je najveći izazov za Evropu da povrati svest, kakvu je imala u vreme rađanja ujedinjene Evrope, da svet oko nas nije dovoljno bezbedan da zaboravljamo najtradicionalniju obavezu politike prema vlastitim građanima – garantovanje bezbednosti i stabilnosti na svojim granicama“, kazao je Tusk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.