U trendu

Tužilac za zločine OVK: Sprovodiću istrage bez straha i ustupaka

Glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK Dejvid Švendimen (David Schwendiman) izjavio je danas u Hagu da će istrage sprovoditi „bez straha i ustupaka“.

Na prvoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen novi sud sa sedištem u Hagu, Švendimen je rekao da je „svestan političke osetljivosti onoga što radi“, ali da će raditi „isključivo po činjenicama i zakonu“, preneo je AP.

Švendiman je naglasio da neće imenovati osumnjičene sve dok ne bude podigao optužnice protiv njih.

„Znaćete kada je neko optužen kada optužnica bude objavljena“, kazao je glavni tužilac.

Švendimen istražuje navode iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija (Dick Marty) da su visoke starešine OVK, uključujući i sadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija, tokom rata na Kosovu 1998-99, vodili logore u kojima su srpski civili ubijani i da je potom trgovano njihovim organima na crnom tržištu.

Sekretarka suda Fidelma Donlon izjavila je da namerava da „sudske aktivnosti“ pokrene u prvoj polovini iduće godine, što prvenstveno znači da će tada sudije usvojiti pravila postupka i dokazivanja.

Osvrćući se na pitanje zaštite svedoka, koje će po mnogima biti ključno za uspešan rad suda, Donlon je rekla da će biti „primenjena zaštita po najvišim standardima“.

„Taj problem shvatamo vrlo ozbiljno“, podvukla je Donlon.

U odvojenom saopštenju suda dostavljenom agenciji Beta, navodi se i da je Donlon najavila da će na sudjenjima moći da učestvuju i „žrtve koje su pretrpele štetu kao direktnu posledicu krivičnog dela“ iz nadležnosti specijalnog suda.

Posebna sudska služba uskoro će pokrenuti postupak za prijavljivanje žrtava za učestvovanje u postupcima.

Donlon je precizirala da je upravo počeo i postupak za izbor sudija i predsednika suda. Potom će oni usvojiti Pravilnik o postupku i dokazima, ključni dokument za rad suda.

U toku je i proces zapošljavanja osoblja na oko 100 radnih mesta u sudu. Pravo da konkurišu imali su državljani EU i „trećih zemalja“ koje su dale novčani doprinos uspostavljanju suda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.