U trendu

Tužilaštvo: Neosnovan zahtev Mladićeve odbrane

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas od raspravnog veća da odbaci zahtev odbrane Ratka Mladića da, kao neispravan odbije završni pisani podnesak optužbe zbog prekoračenja broja reči.

U odgovoru na taj zahtev, tužioci tvrde da nisu prekoračili granicu od 300.000 reči za završni podnesak, koju su odredile sudije.

Mladićevi branioci su tvrdili da je Tužilaštvo zloupotrebilo anekse završnog podneska, koje nije uključilo u ukupan broj reči, da izloži argumente koji se tiču suštine celog predmeta, što, po pravilima, nije dozvoljeno.

Po odbrani, samo jedan aneks ima 90.000 reči, a čitav završni podnesak optužbe čak 390.000 reči.

U današnjem odgovoru tužioci Alan Tiger (Tieger) i Piter Mekloski (Peter McCloskey) uzvratili su, medjutim, da aneksi nisu argumentativne prirode i da su u njima izneti podaci koji se mogu naći i u glavnom delu završnog podneska, što znači da su već ubrojani u dozvoljeni broj reči.

Alternativni zahtev Mladićevih branilaca bio je da sudije vrate završni podnesak tužilaštvu i nalože mu da dokument ispravi i ponovo podnese u skladu sa propisima suda.

U osvrtu na taj zahtev, tužioci su, iako smatraju da je neopravdan, danas izrazili spremnost da, ako sudije ipak prihvate tumačenje odbrane, iz završnog podneska uklone komentare koji objašnjavaju statističke podatke i ponovo ga podnesu.

Zahtev odbrane, zastupnici optužbe su, inače, nazvali „preteranim“. Odluku o tom zahtevu doneće uskoro raspravnog veće kojim predsedava holandski sudija Alfons Ori (Alphons Orie).

Usmene završne reči, kojim bi haški proces generalu Mladiću trebalo da bude okončan, zakazane su za početak decembra, ali je odbrana na taj termin uložila žalbu, tražeći više vremena za pripremu.

Mladićevi branioci žalili su se i na odluku kojom je tribunal odbacio njihovu tvrdnju da je prekršio pravo optuženog generala na fer sudjenje.

Očekuje se da će o tim žalbama uskoro odlučiti apelaciono veće kojim predsedava sudija Karmel Adjijus (Carmel Agius), koji je i predsednik Haškog tribunala.

Ratni komandat Vojske Republike Srpske, general Mladić (74) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Sudjenje je počelo maja 2012, godinu dana nakon što su vlasti Srbije uhapsile Mladića, koji je bio u bekstvu od jeseni 1995. kada ga je tribunal prvi put optužio.

Prema okvirnom planu tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.