U trendu

U Austriju može 80 azilanata dnevno

Dnevne kvote za prihvat migranata stupile su jutros na snagu u Austriji kao što je najavljeno, ali je u ovom trenutku to ograničenje samo teoretsko pošto je priliv migranata smanjen zbog lošeg vremena.

Od 8 sati jutros Austrija ne prima više od 80 tražilaca azila dnevno i 3.200 migranata u tranzitu kao što je najavljeno u sredu. Svi treba da se prijave na graničnom prelazu Špilfeld/Šentilj, na granici sa Slovenijom.

Medjutim, nijedan migrant nije stigao od juče rano popodne zbog lošeg vremena, rekao je portparol lokalne policije za agenciju Frans pres.

Austrijska vlada navela je da uvodi dnevne kvote zbog nemogućnosti Evropske unije da trajno zakoči priliv migranata i da se dogovori o trajnom mehanizmu raspodele migranata koji je predložila Nemačka.

Austrija je pored kvota pojačala kontrole na 12 graničnih prelaza sa Slovenijom, Italijom i Madjarskom i procenila da ne može da primi više od 37.500 novih tražilaca azila 2016. Ona je prošle godine registrovala 90.000 tražilaca azila, što je više od jedan odsto njenog stanovništva od 8,5 miliona.

Evropski komesar zadužen za migracije Dimitris Avramoplos oštro je kritikovao austrijsku odluku i ocenio da je protivna evropskom pravu, što je Beč odbacio. 

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su juče u Zagrebu da će na makedonsko-grčkoj granici obavljati zajedničku selekcijui registraciju izbeglica koje preko tih zemalja pokušavaju da dodju do EU. Prema dogovoru koji je je trebalo odmah da počne da se sprovodi preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije moći će da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.