U trendu

U EU tri miliona izbeglica do 2017.

Evropska komisija saopštila je danas da do 2017. godine predviđa dolazak u Evropsku uniju (EU) oko tri miliona izbeglica  koje će napustiti domove zbog konflikta u svojim zemljama, javile su svetske agencije.

„Očekuje se dolazak oko tri miliona izbeglica u EU do 2017. godine“, navodi se u izveštaju Komisije o ekonomskim predviđanjima.

„U EU je već došlo oko 700.000 izbeglica a dodatnih tri miliona se tek očekuje“, dodaje se u opširnom izveštaju na 200 strana.

Komisija je navela da dolazak izbeglica uzrokuje dodatne troškove vlada EU i da bi pozitivan uticaj na privredu EU mogao da se očekuje narednih godina.

„Stvarni uticaj na nacionalne budžete je još teško predvideti jer ne postoje potpuni i pouzdani podaci o broju dolaska izbeglica i koliko će njih ostati u zemljama EU“, dodaje se u izveštaju.

Komisija je ocenila da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u EU trebalo da bude od 0,2 do 0,23 odsto do 2017. godine, uzimajući u obzir dodatnu javnu potrošnju i pružanje dodatne pomoći na tržištu rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.