U trendu

U Francuskoj protesti Kurda protiv represije u Turskoj

Nekoliko hiljada Kurda protestovalo je danas u nekoliko francuskih gradova protiv hapšenja kurdskih lidera u Turskoj osudjujući „ćutanje“ Evrope o tome pitanju, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Oko 2.000 ljudi okupilo se u Parizu, navela je policija i dodala da su na skupu bile prisutne čitave porodice Kurda koje su nosile plakate „Zaustavite Erdogana“, „Ne dirajte u naše poslanike“ i „Turska napada, Evropa ćuti“.

Slični skupovi održani su u Renu i Marseju.

Dvoje potpredsednika vodeće prokurdske partije u Turskoj, uhapšenih u okviru antiterorističke istrage, odvedeni su u zatvore s maksimalnim obezbedjenjem, javile su danas turske agencije.

Anadolija je navela da je potpredsednik Demokratske narodne partije Selahatin Demirtaš odveden u zatvor u Jedrene na severozapadu Turske.

Prema pisanju agencije Dogan, potpredsednica Figen Juksekdag odvedena je u zatvor u gradu Kodžaeliju.

Demirtaš i Juksekdag su medju 12 poslanika prokurdske partije koji su uhapšeni u noći izmedju četvrtka i petka. Za devetoro uhapšenih je odredjen pritvor do sudjenja, dok je troje privremeno pušteno na slobodu pod uslovom da se redovno javljaju vlastima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.