U trendu

U Indoneziji zatvoreni aerodromi posle erupcije pet vulkana

Nakon erupcija pet vulkana, oblaci pepela prekrili su nebo iznad Indonezije što je dovelo do zatvaranja tri aerodroma u toj zemlji.

Vulkan na planini Raug na ostrvu Java izbacio je pepeo i kamenje na visinu od 2.000 metara posle višenedeljnog tutnjanja, rekao je vladin vulkanolog Surono za AP.

On je dodao da su nebo zatamnili i vulkani sa planina Gamalama i Dukono sa Moluksas ostrva, kao i vulkan Sinabung sa ostrva Sumatra i vulkan Karangetang sa ostrva Siau.

Od juna je više od 13.000 stanovnika evakuisano zbog erupcija vulkana, većinom sa padina Sinabunga, dodao je Surono.

„Prema našim procenama nije se dogodio nikakav neobičan prirodni fenomen koji je pokrenuo istovremene erupcije pet vulkana“, rekao je on dodajući da su sve erupcije prirodne i normalne pojave u državi koja ima oko 130 aktivnih vulkana.

Portparol ministarstva saobraćaja Dzulijus Adravida Barata rekao je da su zatvoreni aerodromi Džember i Banjuvangi, a međunarodni aerodrom na Baliju je bio zatvoren na nekoliko sati što je poremetilo letove.

Kako navode mediji, otkazano je oko 37 letova, koji su leteli ka ili iz aerodroma u Baliju.

Erupcija vulkana sa planine Raug ranije ovog meseca dovela je do zatvaranja aerodroma u Baliju, a još cetiri aerodroma u toj oblasti su zatvoreni što je poremetilo planove hiljada turista, koji su tu došli na vikend.

Prošle nedelje, ministarstvo je zatvorilo i aerodrom na ostrvu Ternate nakon što su erupcije na planinama Gamalani i Dukono izbacile vulkanski pepeo 1.700 metara u vis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.