U trendu

U Kataloniji spremni da proglase jednostranu nezavisnost

Separatisti u Kataloniji saopštili su da su spremni da proglase jednostranu nezavisnost u slučaju da Madrid pokuša da blokira proces otcepljenja, koji se nadaju da će pokrenuti ukoliko regionalni izbori u septembru budu uspešni.

Konzervativna vlada u Španiji oštro se protivi nezavisnosti bogate severoistočne regije Katalonije, koja želi da sledi primer Škotske i izjasni se o svojoj političkoj budućnosti, naveo je AFP.

Alijansa proseparatističkih stranaka želi da regionalni izbori posluže kao de fakto referendum, na kojima će zajedno nastupiti, zalažući se za samo jedno pitanje – nezavisnost.

„Ukoliko u ovom procesu, država Španija, svojim političkim ili pravnim odlukama, blokira autonomnu vladu Katalonije ili katalonski parlament, mi ćemo krenuti dalje sa deklaracijom o nezavisnosti“, rekao je Raul Romeva, bivši poslanik i ključna ličnost koalicije, koja je okupila partiju desnog centra CDC i levičarsku ERC.

„Sve stavljamo na ovo, nema povratka nazad“, rekao je on na predstavljanju liste kandidata „Hunts pel si“ (Zajedno za da) u Istorijskom muzeju Katalonije.

Njihov cilj je da pregovarački proces bude završen u roku od 18 meseci i uspostavljene institucije poput poreske uprave.

Proces bi, takođe, utro put za održavanje obavezujućeg referenduma o nezavisnosti Katalonije 2016.

Španski ministar pravosuđa Rafael Katala rekao je za konzervativni dnevnik „ABC“ da ne može da isključi suspenziju regionalne autonomije ukoliko proces otcepljenja započne, dodajući da u Ustavu Španije postoji takva odredba.

„Neće biti nezavisnosti Katalonije“, rekao je u četvrtak španski premijer Marijano Rahoj.

Ponosni na svoj katalonski jezik i kulturu i ekonomsku moć, pošto privreda Katalonije čini gotovo petinu španske ekonomije, 7,5 miliona Katalonaca već godinama traži veći stepen autonomije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.