U trendu

U Kini najveći broj uhapšenih novinara

Kina, Egipat i Iran zauzimaju prvo mesto na listi zemalja sa najvećim brojem pritvorenih novinara ove godine, a odmah iza njih slede Eritreja, Etiopija i Turska, objavljeno je danas u izveštaju njujorškog Komiteta za zaštitu novinara.

Komitet za zaštitu novinara nije uvrstio na ovu listu novinare koje je zarobila Islamska država, ali se procenjuje da je trenutno oko 40 novinara u zatočeništvu.

U izveštaju se navodi da je četvrtina od 199 novinara koliko ih se trenutno nalazi u zatvorima širom sveta, uhapšena u Kini.

U zemlji pod komunističkom vladavinom predsednika Ji Djipinga zatvoreno je 49 novinara, što je najveći broj od 1990. godine kada je Komunistička partija došla na vlast, piše u izveštaju.

Napomenuto je da izveštajem nije obuhvaćeno troje uhapšenih novinara radija Slobodna Azija koji su pokrivali tretman muslimana u Kini.

Najviše zabrinutosti izražava se za Tursku gde se broj pritvorenih novinara duplirao u poslednjih 14 godina.

Prošlog meseca više stotina demonstranata protestvovalo je zbog hapšenja novinara Kana Dundara i Erdema Gula, koji su optuženi za špijunažu zbog optužbi da Turska krijumčari oružje u Siriju. Demonstranti su tada uzvikivali „Slobodna štampa ne može se ućutkati“.

U avgustu turske vlasti uhapsile su trojicu novinara Vice Njuza na kurdskom severozapadu zemje. Jedan od njih, Mohamed Rasol još se nalazi u pritvoru, a on je irački državljanin koji je radio kao izveštač za novinsku agenciju AP i druge medijske organizacije.

Egipat sa 23 uhapšena novinara nalazi se na drugom mestu ove liste. Zabeležen je napredak u odnosu na prošlu godinu kada je bilo uhapšeno 100 novinara, ali i pogoršanje u odnosu na 2012. godinu kada nije bilo uhapšenih novinara.

„Nigde se klima za slobodu štampe nije tako pogoršala kao u Egiptu“, navodi se u izveštaju i optužuje predsednik Abdeh Fatah el Sisi da je pod izgovorom nacionalne bezbednosti doveo do drastičnog pogoršanja slobode štampe u Egiptu.

El Sisi je u avgustu ove godine usvojio zakon koji predvidja visoke kazne za novinare koji ne prate politiku vlade.

Izveštač američkog lista Vašington Posta Džejson Rezajan jedan je od 19 novinara koji se nalaze u zatvoru u Iranu, islamskoj zemlji pod apsolutnom vlašću vladara Ali Hamneija i predsednika Hasana Rohanija.

U izveštaju Komiteta za zaštitu novinara navodi se da je 17 novinara zatvoreno u Eritreji, zemlji koja najviše zloupotrebljava pravosudje i gde tokom dugogodišnje vladavine predsednika Isajaka Afeverike nikom od zatvorenih novinara nije sudjeno.

Premijer Etiopije Hailemarijam Desaleg naložio je hapšenje 10 novinara. Tokom posete američkog predsednika Baraka Obame ovoj zemlji predsednik Desaleg suprotstavio se vladinoj kancelariji za demokratiju i naglasio je da su Etiopiji potrebni „etički novinari, ne oni koji prelaze crte“.

U izveštaju se navodi da su zemljama u kojima se dosta novinara nalazi iza rešetaka u 2015. godini još i Azerbejdžan sa osam uhapšenih, Saudijska Arabija i Sirija sa po sedam uhapšenih, Vijetnam sa šest uhapšenih, Bangladeš i Mjanmar sa po pet uhapšenih novinara.

U odvojenom izveštaju Reportera bez granica navodi se da se u ovom trenutku 153 novinara nalazi u pritvoru širom sveta, 54 novinara drže se kao taoci, o toga 18 novinara zarobila je ID, a devet pobunjenici u Jemenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.