U trendu

U Libiji pronadjeno više od 260 tela džihadista

Više od 260 tela džihadista pronadjeno je poslednja dva dana na ulicama i u zgradama libijskog grada Sirta, nakon što su libijske snage preuzele kontrolu nad tim gradom od Islamske države, saopštile su danas vlasti.

Vojska lojalna libijskoj vladi nacionalnog jedinstva (GNA) saopštila je pre tri dana da je od džihadista Islamske države preuzela potpunu kontrolu nad gradom Sirtom, glavnim ekstremističkim uporištem u Libiji.

„Za sada smo pronašli 266 leševa džihadista u različitim četvrtima Sirta“, navele su libijske vlasti.

Operacija je okončana posle više od šest meseci žestokih borbi za preuzimanje kontrole nad Sirtom, koji su džihadisti Islamske države okupirali prošle godine.

Gubitak uporišta u Sirtu novi je udarac za Islamsku državu posle niza poraza u Iraku i Siriji, gde se vode borbe za oslobadjanje njihovih poslednjih velikih tamošnjih uporišta, Mosula i Rake.

U borbi za Sirt poginulo je oko 700 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno.

U Libiji vlada haos od svrgavanja i ubistva bivšeg libijskog vodje Moamera Gadafija 2011. Libiju od tada razaraju oružani sukobi različitih frakcija, od čega, kako smatraju analitičari, najviše profitira Islamska država, kao i šverceri koji ilegalno prevoze izbeglice sa libijske obale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar