U trendu

U Moskvi srušena zgrada spomenik konstruktivizma

Zgrada nekadašnjeg telegrafskog centra u Moskvi, jedan od spomenika konstruktivizma u arhitekturi, danas je samo gomila šuta.    

Uprkos protestima gradjana, buldožeri su počeli rušenje zdanja iz 1920. koje je potpisao jedan od arhitekata avangarde Vasilij Martinovič.  

Konstruktivizam je jedan od najznačajnijih umetničkih avangardnih pokreta 20. veka, nastao 1913. godine u Rusiji. Konstruktivisti su bili zaneseni tehnikom i industrijalizacijom, uz negativan odnos prema dekorativnosti i isticanje vrednosti materijala. Najznačajnije delo tok pokreta je nikada izgradjeni Spomenik Trećoj internacionali Valdimira Tatljina.

Gradjevina svedenih linija, koja je u potpunosti bila bela, gradske vlasti nikada nisu svrstale na listu kulturne baštine.  

Gradjani su pokušali da osujete planove o rušenju.

Arhitekte su uputile otvoreno pismo gradonačelniku Sergeju Sobjanjinu, veliki broj ljudi angažovao se preko društvenih mreža, a stotine Moskovljana okupljalo se danima ispred zgrade predvidjene za rušenje.

Platforma Change.org pokrenula je peticiju za očuvanje arhitektonskih znamenitosti iz sovjetske ere, uključujući i srušenog telegrafskog centra, ali je do sada prikupljeno samo 35.000 potpisa.   

Na mestu srušene zgarde planirana je izradnja luksuznog stambenog prostora. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.