U trendu

U napadu kod vojne baze Čapman poginulo 33 ljudi

U samoubilačkom napadu blizu vojne baze na istoku Avganistana, gde su stacionirani avganistanski i strani vojnici, ubijeno je 33 ljudi, među kojima 27 civila, uključujući više žena i dece, saopštili su lokalni zvaničnici.

Lokalni zdravstveni zvaničnik rekao je da je u napadu u nedelju ubijeno 27 avganistanskih civila, uglavnom žena i dece, među kojima je osam članova jedne porodice, kao i da je ranjeno devet civila.

Prema saopštenju kancelarije guvernera provincije Host, u napadu je ubijeno ubijeno 33 ljudi – 27 civila, među kojima 12 dece, i šest pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga. Još 12 vojnika je povređeno u napadu.

Automobil-bomba eksplodirao je u nedelju blizu vojne baze Čapman u kojoj su nekada bili smešteni pripadnici američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), pre povlačenja međunarodnih trupa iz Avganistana. Ta baza je bila meta samoubilačkog napada pakistanskih talibana 2009, kada je poginulo sedam agenata CIA i jedan jordanski obaveštajac.

Napad je izveden na kontrolni punkt na kojem su bili pripadnici snaga provincije Host, koji obezbeđuju vojnu bazu Čapman, izjavio je zamenik šefa lokalne policije Jokib Kan, dodajući da nije jasno da li je bombaš hteo da uđe u bazu.

Civili koji su stradali su u trenutku napada čekali u svojim vozilima da pređu glavni put.

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane izjavio je da je Čapman avganistanska baza u kojoj su stacionirane neke američke snage za specijalne operacije.

NATO je saopštio da u napadu nema povređenih pripadnika snaga SAD, niti njihovih saveznika, bez daljeg objašenjenja.

Nijedna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad.

U nedelju je poginulo još 12 civila u dve eksplozije bombi postavljenih na putevima na istoku i severu zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.