U trendu

U napadu sirijske vojske na pobunjenički kvart u Homsu ubijeno 17 ljudi

Najmanje 17 ljudi, među kojima četvoro dece, poginulo je u napadu sirijske vojske na jedini kvart preostali kvart u pobunjeničkim rukama u Homsu, trećem po veličini gradu u zemlji, javila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.  

Kako navodi ova nevladina organizacija sirijske vladine snage juče su gađale raketom zemlja-zemlja kvart Vaer u Homsu, kada je ubijeno najmanje 17 ljudi, većinom civila, među kojima je bilo četvoro dece i četiri žene i najmanje jedan pobunjenik.

Kvart Vaer je poslednji kvart u Homsu koji je u rukama pobunjenika. U njemu je više od 100.000 civila i pobunjenika pod opsadom sirijske vojske. Više pokušaja uspostavljanja primirja između vlasti predsednika Bašara al Asada i pobunjenika je propalo.

Grad Homs, jedan od glavnih uporišta pobunjenika u Siriji je u maju 2014. pao u ruke vojske posle dvogodišnje opsade.

Nazvan „glavnim gradom revolucije“ Homs je bio jedan od prvih gradova koji se pobunio protiv režima Bašara al Asada na početku pobune u martu 2011. godine. Pobuna je počela mirnim protestima koje su vlasti ugušili i koji su prerasli u oružanu pobunu i zatim u građanski rat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.