U trendu

U nedelju festival i takmičenje dronova na Šanzelizeu

Letelice s daljinskim upravljanjem – dronovi u nedelju će nadletati glavnu parisku aveniju, Šanzelize, povodom Festivala dronova koji se tog dana održava je u glavnom gradu Francuske.

Tokom Pariskog festivala dronova biće demonstracija letenja ovih mašina na daljinsko upravljanje, štandova s tim letelicama, koje se sve više koriste za razonodu i takmičenje, kao i za druge svrhe kao što su nadzor i snimanje iz vazduha.

Festival koji će uz igru imati i pedagošku dimenziju, počeće trkom kada će osam „pilota“ iz Francuske i drugih zemalja upravljati svojim letelicama ispod mreža razapetih na visini od osam metara, u prostoru za letenje od 2.000 kvadratnih metara.

Biće otvoreni i štandovi gde će se objašnjavati propisi o upotrebi dronovava i njihove različite upotrebe.

Biće i radionice za decu i omladinu o tome kako se upravlja ovim mašinama. Ljubitelji će moći da se zabavljaju da upravljaju ovim letelicama virtuelno ili u stvarnosti.

Na festivalu će se takodje predstaviti firme čiji je cilj da podstaknu mlade da otkriju ovaj sektor.

Francuska je lider u svetu u trgovini dronova za civilne svrhe, sa 300.000 prodatih dronova prošle godine, što je trostruko više nego 2014. godine.

Danas oko 1.300 firmi i 3.000 ljud radi u sektoru civilnih dronova, a zarada ovog sektora procenjuje se na 300 miliona evra, od čega je 60 miliona evra za profesionalne dronove.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo najaviće i izbor dve lokacije u Parizu gde amateri, pod nadzorom Saveza za avio-modelarstvo, mogu nedeljom da upravljaju svojim letelicama.

Osim ako se nema odobrenje, uz stroga ograničenja, u Francuskoj je zabranjeno upravljati dronovima iznad grada.

Dronovi, nalik helikopterima sa tri ili četiri elise, za „pilote“-početnike, mogu se kupiti i za manje od 100 evra, a savršenije mašine koštaju više od 1.000 evra, bez kamere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.