U trendu

U Nemačku dolazi 800.000 ljudi, šansu za zaposlenje imaju programeri i inženjeri

Ove godine očekuje se dolazak 800.000 ljudi u Nemačku, koja je cilj za većinu Sirijaca, Avganistanaca, državljana Eritreje i migranata sa Kosova i Albanije, a neki imaju dobre šanse da se zaposle, s obzorom da u će u odredjenim strukama do 2020. godine biti potrebno 1,8 miliona novih radnika.
Sve izbeglice i migranti neće moći da ostanu u Nemačkoj, ali inženjeri, programeri i tehničari mogu da konkurišu za posao, jer u tim strukama u ovom trenutku nemačkim preduzećima nedostaje 140.000 radnika.

Nezaposlenost je u Nemačkoj ove godine najmanja od ponovnog ujedinjenja, a nedovoljno radnika ima i u zdravstvu i hotelijerstvu, dok će u prosveti biti potrebno 40.000 učitelja, nastavnika i profesora za zamenu.

Prema prognozama instituta Prognos, do 2020. godine Nemačkoj će biti potrebno 1,8, a ako se ta tendencija nastavi, do 2040. 3,9 miliona novih radnika.  

U trenutku kada Evropu preplavljuju hiljade izbeglica, zvaničnici nemačke vlade neretko šalju poruke ohrabrenja onima koji utočište traže u Nemačkoj.

„Oni koji kao izbeglice dodju kod nas, treba brzo da postanu naše kolege i komšije“, rekla je  ove nedelje nemačka ministarka za rad i socijalna pitanja Andrea Nales, čijom su odlukom krajem jula uvedene olakšice za migrante koji u Nemačkoj traže praksu kao prvo radno iskustvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.