U trendu

U Poljskoj trovanja dizajnerskim drogama

U poslednjih pet dana 264 Poljaka, najviše mladih, završila su u bolnicama otrovani takozvanim dizajnerskim drogama, najčešće sintetičkim kanabinoidom AM-2201, 800 puta jačim od marihuane, na crnom tržištu poznatom kao „Snagator“.

U ovoj pravoj epidemiji trovanja u kojoj se lekari bore za živote nekoliko tinejdžera, vodi region Šlezije na jugo-zapadu Poljske gde su u bolnice posle uzimanja dizajnerskih droga od prošlog četvrtka do danas smeštene 204 osobe.

„Dizajnerska droga Snagator na tržištu je poslednje dve godine. Verovatno su dileri u Šleziji napravili sada promotivnu kampanju za tu drogu. Pola grama sada košta 3,75 evra. Donedavno je cena bila mnogo veća. Od 1. jula važi novi spisak zabranjenih psihoaktivnih materija a na njemu su i one koje ulaze u sastav Sanagatora. Dileri su zato na tržište izbacili zalihe, kako bi se ratosiljali zabranjene robe“, objasnio je glavni toksikolog Poljske Pjotr Burda otkud odjednom toliko Poljaka po bolnicama i to baš u Šleziji.

Ministarka unutrašnjih poslova Teresa Pjotrovska razmatrala je danas na vanrednom sastanku s policijom i predstavnicima Ministarstva zdravlja kakve mere još mogu da se preduzmu u borbi protiv dizajnerskih droga i obećala veliku kampanju od septembra u školama da se deca upozore da posledice uzimanja dizajnerske droge, čak i onih koje još nisu na spisku zabranjenih, mogu da budu fatalne.

Ministar zdravlja Marijan Zembala nazvao je samoubicom svakog ko posegne za tim psihoaktivnim supstancama.

„Učinak Snagatora je sličan delovanju marihuane i hašiša, ali mnogo jači. Posle uzimanje jedne doze slede napadi panike i straha, ali pre svega izaziva ogromnu agresivnost“, rekao je Burda.

Lekari upozoravaju da dizajnerske droge, čak i kada njihovo dejstvo nije fatalno, zaustavljanjem rada srca ili samoubistvom u trenutku halucinacija, ostavljaju dugogodišnje posledice po psihičko zdravlje i stvaraju kod nekih predispozicije za izbijanje psihoza.

Poljska policija je od vikenda uhapsila devetoro dilera širom Poljske i zaplenila kod njih dizajnersku drogu. Pošto je od 1. jula 114 materija stavljeno u rang ostalih droga, dilerima preti do osam godina zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.