U trendu

U Pragu hitni sastanak šefova diplomatija V4 povodom izbeglica

U Pragu se danas vanredno sastaju šefovi doplomatija Poljske, Češke, Slovačke, Madjarske i Luksemburga da usklade stav o preraspodeli izbeglica i rešavanju izbegličke krize sa kojim će višegradska četvorka izaći na samit šefova država i vlada Evropske unije u sredu.

Poljski ministar inostranih poslova Gžegož Shetina najavio je da će u Pragu ministri višegradska četvorka na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom insistirati da kvote izbeglica za pojedine zemlje ne budu automatske i obavezujuće.

„EU nije nastala zbog toga da neko nekoga nadglasa i da se nešto nametne. Želimo da zajedno rešimo taj problem ali nije moguća preraspodela izbeglica koji su već ovde zato što će odmah stići stotine hiljada sledećih“,kazao je Shetina pred sastanak u Pragu.

Šef poljske diplomatije naglasio je da nije moguće nametati članicama rešenjau tako osetljivom pitanju kao što su izbeglice i optužio zemlje koje insistiraju na obavezujcim kvotama, kao Nemačka i Francuska, da su nedovoljno solidarne a da takvo rešenje uopšte nije u evropskom duhu.

Slovačka i Češka najavile su da bi mogle EU da tuže sudu ukoliko im većinskim glasanjem nametne kvote a Poljska je za preraspodelu izbeglica uz isti uslov, da proceni sama koliko može da primi, postavila još dva – da prima zaista samo izbeglice a nikako ekonomske imigrante i da to proverava sama a takodje da se obezbedi spoljašnja granica EU, kako izbeglice ne bi masovno i stihijski i dalje tražile azil u Evropi.

„Poljska će primiti isključivo izbeglice, nikako ekonomske imigrante. Neće ih biti mnogo. Sigurno manje nego 1990-tih godina kada je Poljska primila 80.000 Čečena“, kazala je sinoć poljska premijerka Eva Kopač u apelu Poljacima da ne odbijaju izbeglice i da ne gledaju na njihovu veru.

„Sastanak je radni i ima za cilj koordiniranje, te se ne očekuje zajednička deklaracija“, kazala je povodom hitnog vanrednog sastanka portparol češkog Ministarstva spoljnih poslova Mihaela Lagronova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.