U trendu

U sukobima na protestu u Indiji poginule 24 osobe

U sukobima demonstranata i policajaca u Indiji danas su poginule 24 osobe, a više od 100 je povredjeno, saopštili su zvaničnici.

Povredjena su 23 policajca, a uhapšeno je više od 370 osoba zbog navodnog učestvovanja u nasilju tokom kojeg je došlo do eksplozije plinske boce, rekao je policijski zvaničnik Daldžit Čodari.

Protesti su sinoć izbili pošto je grupi od 3.000 ljudi, na osnovu sudske presude, juče naredjeno da napuste ilegalno naselje na državnom zemljištu u Maturi, oko 300 kilometara jugozapadno od Laknaua, glavnog grada indijske države Utar Pradeš.

Više od 100 ljudi je primljeno u bolnicu posle nereda, a medju povredjenima su bila 23 policajca.

Skvoteri su zauzeli 100 hektara zemljišta pre dve godine zahtevajući od vlasti da izmedju ostalog obezbede nižu cenu nafte.

U medjuvremenu na protestu je počeo da se okuplja sve veći broj ljudi. Demonstranti, medju kojima je bilo i dece i žena, počeli su da žive u improvizovanom naselju.    

Sud je u aprilu presudio da skvoteri moraju da napuste zemljište i policija je juče izašla na teren da vidi da li su postupili po odluci suda.

Grupa demonstranata je napala policajce gadjajući ih kamenicama, a bilo je onih koji su pucali iz vatrenog oružja.   

Policajci su rekli da su znali da su demonstranti naoružani, ali da nisu verovali da će početi da pucaju.

Prilikom pretresa kod njih je pronadjeno 170 pušaka i 40 pištolja ručne izrade.

Demonstranti su pristalice nezavisnog pokreta i sledbednici Subhasa Čandra Bose, jednog od lidera za nezavisnost Indije koji je nestao tokom vojne akcije 1945. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.