U trendu

U turskoj vojsci nastavljene racije posle neuspelog puča

Turske snage bezbednosti sprovele su danas racije u vojsci nastavljujući najavljeno „veliko čišćenje“ posle neuspelog puča što izaziva sve veću zabrinutost medjunarodne zajednice.

Oko 6.000 vojnika već se nalazi u pritvoru. dok je izdato oko 3.000 naloga za hapšenje zvaničnika pravosudja – sudija i tužilaca, posle neuspelog državnog udara u noći izmedju petka i sube, kada je poginulo 290 ljudi, od kojih 100 pučista.

Pripadnici jedinice antiterorističke policija rano jutros su pretresle prestižnu Akademiju vojnog vazduhoplovstva u Ankari u potrazi za pobunjenicima, javila je turska državna agencija Anadolija.

Priveden je i general Mehmet Disli, koji je vodio akciju otmice načelnika Generalštaba vojske Huluzija Akara tokom puča.

U pritvoru se nalazi 365 generala, navela je Anadolija i dodala da je za desetoricu odredjen duži pritvor.

Oko 1.800 pripadnika specijalnih policijskih snaga rasporodjeno tokom prethodne noći u Istanbulu a najviše ih ima na mostocima.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se prethodne noći na trgu Taksim u Istanbulu, kao i u na glavnom trgu u Ankari u znak podrške predsedniku Turske Tajipu Redžepu Erdoganu, koji je ponovio apel da gradjani izadju na ulice i pored poraza pučista.

Taj poziv je kasno noć na skupu u Ankari ponovio i turski premijer Binali Jildirim.

„Tokom dana ćemo raditi, a uveče ćemo posle posla nastaviti da bdimo na javnim mestima“, rekao je turski premijer.

Turski predsednik Tajip Redžep Erodgan je sinoć pomenuo mogućnost ponovnog uvodjenja smrtne kazne, zvanično ukinute 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u EU.

Vohno-policijske mere posle neuspelog puča izazvale su zabirnutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak i da se uzdrži od moguće opšte represije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.