U trendu

U Varšavi počinje godišnji skup o ljudskim pravima ODIHR-a

U Varšavi danas počinje Implementacioni sastanak ljudske dimenzije, najveći evropski skup posvećen temi ljudskih prava koji svake jeseni, više od 15 godina, u glavnom gradu Poljske organizuje OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Kao teme dvonedeljnog skupa najavljena su različita pitanja vezana za poštovanje ljudskih prava, ali će se svakako govoriti i o migrantskoj i izbegličkoj krizi u Evropi.

Teme za raspravu biće sloboda medija i izražavanja, sloboda okupljanja i udruživanja, sloboda kretanja, rodna ravnopravnost, sprečavanje torture, prava nacionalnih manjina.

Predstavnici 57 zemalja članica OEBS-a, kao i više od 500 nevladinih organizacija razmatraće i rezultate koje su države ostvarile na planu ispunjavanja svojih obaveza po ovim pitanjima i sačiniti preporuke za dalje unapređenje u pojedinim oblastima.

Skup će otvoriti šef poljske diplomatije Gžegož Shetina, a učesnicima će se potom obratiti najviši predstavnici OEBS-a, predsedavajući Ivica Dačić, generalni sekretar Lamberto Zanijer (Zannier), i predsednik Parlamentarne skupštine Ilka Kanerva (Ilkka Kanerva ).

Uvodna izlaganja imaće i specijalni predstavnik nemačke vlade za predsedavanje OEBS-u 2016. Gernot Erler, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, visoka komesarka za nacionalne manjine Astrid Tors (Thors) i direktor ODIHR-a Mihael Link (Michael).

Humana dimenzija, kao set normi i aktivnosti vezanih za ljudska prava, vladavinu zakona i demokratiju jedan je od tri stuba OEBS-ovog bezbednosnog koncepta, uz političko-vojnu i ekonomsku i ekološku dimenziju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar