U trendu

U Velikoj Britaniji nestalo 360 dece migranata bez pratnje

Britanske vlasti nemaju nikakav trag gde se nalazi oko 360 dece migranata, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost humanitarnih aktivista i britanskih poslanika, prenosi danas „Ideopendet“.

Aktivisti i poslanici su pozivajući se na slobodu prava na informisanje otkrili britanskom listu ovaj problem s kojim se suočava Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Samo u poslednjih pet godina, 360 dece je nestalo i još uvek se vode kao nestali. Od tog broja 81 dete je nestalo pre pet godina, 77 pre četiri, a još 87 dece nestalo u predhodne tri godine.

Ta deca su bez roditelja ili bilo kakve pratnje pobegla od rata i siromaštva u svojim domovinama.

Poslanici i aktivisti strahuju da su nestala deca žrtve trgovaca ljudima, ili drugih oblika eksploatacije, kao što su seksualno zlostavljanje ili moderno ropstvo.

U proteklih pet godina, 9.287 dece je zatražilo utočište u Velikoj Britaniji sa statusim „maloletnik bez pratnje“.

Kada u Veliku Britaniju stigne dete bez pranje, nadležni su obavezni da obaveste lokalne vlasti koje određuju ko će biti odgovoiran za to dete.

Nakon što socijalni radnici preuzmu obavezu o detetu, raspoređuje ih u domove za decu bez staratelja, ili budu smešteni u hraniteljske porodice.

Nakon toga, socijalni radnici su obavezni da redovno proveravaju decu kroz rutinske sastanke, ili telefonske pozive kako bi se osiguralo da su bezbedni.

Vlasti su, ukljucujući Ministarsvo unutrašnjih poslova, upozoreni da socijalni radnici u Britaniji nisu u stanju da vode računa o deci migrantima u situacijama u kojima se staratelji ne javljaju na telefon, ne dolaze na kontrolni sastanak, ili ako ne izveštavaju sami o stanju deteta, piše „Independent“.

Deca izbeglice mogu da nestanu na mnoge načine među kojima je kidnapovanje od strane trgovcima ljudima, bežanjem zbog stresa ili traume, ozbiljnog nepoverenja ili straha od nadležnih.

Dečiji komesar za Veliku Britaniju Ana Longfild izjavila je za „Independent“ da vlasti moraju da imaju „odgovarajuće procene rizika“.

„Neophodno je da vlasti moraju strogo da sprovode plan zaštite ove dece. Neophodna je i što tešnja sarađa sa policijom kako bi se nestalo dete pronašlo i bezbedno smestilo“.

Ministarka unutrašnjih poslova vlade u senci i poslanca Laburističke partije Ivet Kuper je rekla da ovi podaci pokazuju da je „sistem izneverio ovu decu“.

„Mi smo izneverili žrtve trgovine ljudima zatvarajući oči dok oni nestaju. Sistem čija obaveza je da ih sačuva ih je izneverio“, rekla je Kuperova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.