U trendu

Ubica britanske poslanice osuđen na doživotnu robiju

Britanski desničarski ekstremista Tomas Mer osuđen je danas na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti da bude pušten, a presuda mu je izrečena zbog ubistva članice britanskog parlamenta Džo Koks, nedelju dana uoči refenduma o daljem članstvu Britanije u EU, javile su agencije.

Porota Centralnog krivičnog suda u Londonu osudila je Mera (53) na doživotnu robiju zbog „politički motivisanog“ napada u kojem je 16. juna najpre tri puta pucao u Koks (41), a potom i 15 puta izbo nožem ovu majku dvoje dece na ulici u Birstolu, u severnoj Engleskoj, uzvikujući pri tom „Britanija na prvom mestu“, prenosi AFP.

„Pošto je ona bila članica parlamenta, vaš zločin ima dodatnu dimenziju koja iziskuje posebnu kaznu“, rekao je Meru sudija Alan Vilki, izričući inače retko presuđivanu kaznu doživotne robije.

Porotnicima je rečeno da se Mer izjasnio kao nedužan, ali njegovi advokati nisu priložili dokaze u njegovu odbranu, navodi AP.

Dok je presuda izricana, Mer nije pokazivao emocije, ali je tražio da se obrati sudu nakon izricanja, što je sudija odbio.

Suprug ubijene poslanice Brendan Koks je, nakon izricanja presude, nazvao ovo ubistvo „političkim činom i aktom terorizma“.

Istražitelji su, inače, u Merovoj kući u Birstolu pronašli veliku kolekciju knjiga o nemačkoj vojnoj istoriji, holokaustu i nacističkoj teoriji rasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar