U trendu

Ubica iz Dalasa bivši vojnik iz Avganistana

Afroamerikanac koji je u Dalasu ubio pet policajaca, a sedam ranio, bio je usamljenik i vojnik koji je sluşio u Avganistanu, a na društvenim mreşama pratio je afroameričke militantne grupe.

Napadač identifikovan kao 25-godiÅ¡nji Majka Gzavije DÅŸonson na Fejsbuku je lajkovao stranice Afroameričke odbrambene lige i Nove partije Crni panter, osnovane u Dalasu, a bio je i član Fejsbuk grupe „Partija Crni panter Misisipi“.

Jedna od fotografija na Fejsbuku prikazuje DÅŸonsona odevenog u tradicionalnu afričku odeću daÅ¡iki, s podignutom pesnicom, simbolom militantne političke organizacije „Crna moć“.

Dşonson, koga je policija juče ubila robot-bombom, prošao je obuku za rezervne oficire u srednjoj školi u Meskitu, radničkom predgradju Dalasa, proveo je šest godina u vojnoj sluşbi, a u Avganistanu je boravio od novembra 2013. do aprila 2015. godine.

Policija je prilikom pretresa DÅŸonsonove kuće pronaÅ¡la materijal za izradu bombi, pancire, automatske puÅ¡ke, municiju i lični dnevnik borbene taktike.

Dşonson je policajcima tokom pregovaranja rekao da je bio uznemiren zbog nedavnog ubistva dvojice Afroamerikanaca u Luizijani i Minesoti i şeleo je da ubija belce, naročito bele policajce, rekao je komandant policije u Dalasu Dejvid Braun.

On je dodao da je Dşonson, po sopstvenom priznanju, delovao sam i da nije bio pripadnik nijedne grupe, iako policija veruje da je s njim bilo još napadača.

Militanti Afroameričke odbrambene lige postavili su u sredu na društvenim mreşama poruku u kojoj pozivaju na ubijanje belih policajaca iz osvete za ubistvo u Luizijani, a veruje se da iza nje stoji vodja grupe Moriselm-Lei Milere.

Po navodima policije, na DÅŸonsonovom Fejsbuk profilu pronadjene su i informacije o afroameričkom ekstremisti i članu uticajne hip hop grupe „Pablik enemi“ (Public Enemy) Ričardu Grifinu, kao i fotograije na kojima DÅŸonson nosi panafričku zastavu.

Porodica i komšije su opisale Dşonsona kao veterana koji je voleo da igra košarku, a vlasti navode da nije imao kriminalnu prošlost i da su mu se roditelji razveli 1996. godine.

U snajperskom napadu tokom protesta zbog policijskog nasilja nad Afroamerikancima u četvrtak je ubijeno pet pripadnika policije, a sedam ranjeno tokom protesta u Dalasu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.