U trendu

Ubica iz Orlanda bio nasilan mladić, pun predrasuda

Omar Matin, koji je u pucnjavi u noćnom gej klubu u Orlandu na Floridi ubio najmanje 50 ljudi, bio je homofob, nasilan mladić pun predrasuda koji je tukao svoju bivšu ženu.

Matin (29) je bio musliman, Amerikanac avganistanskog porekla, i radio je u obezbeđenju.

Posle napada spekulisalo se da li je imao veze sa Islamskom državom, pa su američki mediji naveli da je pred masakr pozvao policiju i zakleo se na vernost toj ekstremističkoj organizaciji.

Odmah potom oglasila se i Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad.

Matinovi rođaci tvrde da on nije bio preterano religiozan, ali da je mrzeo homoseksualce, kao i da je tukao svoju bivšu ženu.

Njegova bivša supruga, koja nije želela da joj se objavi ime iz bezbednosnih razloga, rekla je za „Vašington post“ da Matin nije bio „stabilna ličnost“.

„Tukao me je. Samo bi došao kući i počeo da me bije jer veš nije bio opran ili nešto slično“, kazala je ona.

Njeni roditelji su je izvukli iz tog braka koji se kasnije okončao razvodom.

Bivša supruga ga je opisala kao osobu koja je volela privatnost, kao i da nije posebno ispoljavao svoju veru.

Kako piše „Dejli bist“, Matin je dva puta bio pod istragom zbog mogućih veza sa ekstremistima – 2013. i 2014. godine – ali nikada nije krivično gonjen.

U Orlandu je uvedeno vanredno stanje posle napada na noćni gej klub u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, dok je 53 poveđeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Gradonačelnik Badi Dajer kaže da je uvođenje vanrednog stanja neophodno kako bi se obezbedili dodatni resursi nakon ovog zločina, prenosi BBC.

Rano jutros policija je izvela kontrolisanu eksploziju ispred mesta gde je naoružani napadač pucao na posetioce i zabarikadirao se zajedno sa taocima, a napadač je ubijen.

Ovo je, po broju žrtava, najteža masovna pucnjava u istoriji SAD, navodi AFP.

Žrtve zločina u Orlandu ujedinile svet

Američki zvaničnici i političari najoštrije su danas osudili pucnjavu u gej klubu u Orlandu na Floridi u kojoj je ubijeno 50, a ranjeno 53 ljudi.

Predsednik SAD Barak Obama nazvao je ovaj maskar terorističkim činom i poručio da se Amerika neće prepustiti strahu.

„SAD će biti ujedinjene u zaštiti Amerikanaca protiv onih koji prete zemlji“, naglasio je Obama u obraćanju novinarima povodom najmosovnije pucnjave u istoriji te zemlje.

Najizvesniji demokratski kandidat za izbore u SAD Hilari Klinton saopštila je da je pucnjava u Orlandu na Floridi akt terorizma koji je pokazao da je potrebno da nacija udvostruči napore da bi se sprečili slični napadi.

Klinton se obratila i LGBT zajednici poručivši im da „treba da znaju da imaju milione saveznika širom zemlje“.

„Ja sam jedna od njih“, navela je Klinton u saopštenju, preneo je Rojters.

„Probudila sam se i čula jezive vesti. Dok čekamo nove informacije moje misli su sa onima koji su pogođeni ovim užasnim činom“, napisala je na ona ranije na svom Tviteru.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da su njegove molitve sa ubijenima i povređenima u pucnjavi i uputio saučešće porodicama žrtava i njihovim porodicama.

Vodeći republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp je rekao da se „moli za sve žrtve i njihove porodice“, prenosi BBC.

„Užasan incident. Molitve za žrtve i njihove porodice. Kada će se ovo zaustaviti? Kada ćemo dobiti snažne, pametne i oprezne?“ napisao je on na Tviteru.

Senator Floride i bivši kandidat za republikansku nominaciju Marko Rubio rekao je za CNN da je napadač „životinja“ čije nasilje pokazuje da je ovo „novo lice rata protiv terorizma“.

On je takođe odao počast policajcima koji su „spasli živote“ racijom u klubu kojom je okončan napad.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio je saučešće porodicama žrtava i izrazio solidarnost sa vladom i narodom SAD, saopštila je kancelarija generalnog sekretara UN, preneo je AP.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je saučešće američkom kolegi Baraku Obami i svim Amerikancima zbog tragedije u Orlandu.

Putin je u telegramu saučešća naveo da Rusija „deli bol i tugu onih koji su izgubili svoje bližnje i voljene zbog ovog varvarskog kriminalnog čina“, saopštio je Kremlj, preneo je Tas s.

Papa Franja je istakao da je užasnut nerazumnom mržnjom. Papa je, kako je saopštio Vatikan, naveo da je „užasnut pred ovom besmislenom mržnjom i ludilom“.

Francuski predsednik Fransoa Oland je naveo da „osuđuje horor“.  „Izražavam punu podršku Francuske i Francuza Americi i njenim građanima u teškom periodu“, naveo je Oland.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da je „duboko šokiran i ožalošćen“ zbog svega što se dogodilo.

„Solidarni smo sa Orlandom i sa LGBT zajednicom. Žalimo za našim prijateljima u SAD i na Floridi i nudimo bilo koju pomoć koju možemo da pružimo“, naveo je Trudo.

Nemački predsednik Joakim Gauk je u poruci saučešća predsedniku SAD Baraku Obami napisao: „Želim vama i narodu SAD snagu i odlučnost da bi vaša zemlja mogla ujedinjena da se suoči sa tugom i bolom oko ovog napada“.

Italijanski premijer Mateo Renci je na Tviteru izrazio solidarnost i saosećanje italijanskog naroda za užasni masakr u Orlandu, na Floridi.

„Naše srce je sa našom američkom braćom“, napisao je Renci.

Predsednik španske vlade Mariano Rahoj je na Tviter nalogu napisao da „oštro osuđuje gnusni napad u Orlandu“.

„Zajedno ćemo nastaviti da se borimo za slobodu protiv mržnje i varvarstva. Španija je sa SAD“, naveo je on.

Ašraf Gani, predsednik Avganistana, zemlje iz koje potiče porodica osumnjičenog ubice, Omara Matina, napisao je na Tviteru da „osuđuje taj užasni napad u Orlandu“ i dodao da „ništa ne može da opravda ubijanje civila“.

On je rekao da su njegove misli sa porodicama, žrtvama kao i sa američkim narodom i američkom vladom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u saopštenju napisao „u ime izraelskog naroda i vlade izražavam najdublje saučešće američkom narodu posle noćašnjeg strašnog napada la LGBT populaciju u Orlandu.

Belgijski premijer Šarl Mišel je na engleskom na Tviteru napisao da je duboko rastužen gubitkom toliko nedužnih života u pucnjavi u Orlandu.

„Pridružujemo se tuzi porodica“, dodao je on.

Islamska država preuzela odgovonost za zločin u Orlandu

Islamska država preuzela je danas odgovornost za masakr u Orlandu javlja Rojters.

Zločin je izveo Amerikanac avganistanskog porekla Omar Matin, koji je u razmeni vatre sa policijom i sam ubijen.

„Oružani napad na noćni gej klub u gradu Orlandu, u američkoj državi Floridi, koji je ostavio više od 100 mrtvih i ranjenih, izveo je borac Islamske države“, prenosi Rojters informaciju Amaka, novinske agencije Islamske države.

To je najmasovnije ubistvo počinjeno vatrenim oružjem u istoriji SAD.

FBI: Napadač iz Orlanda se zakleo na vernost IS

Omar Matin, koji je u Orlandu u napadu u noćnom gej klubu ubio najmanje 50 ljudi, zakleo se na vernost Islamskoj državi pre maskara, potvrdio je danas američki Federalni istražni biro (FBI).

Specijalni agent FBI Ronald Hoper je rekao da je ubica ranije bio pod istragom zbog veza sa jednim američkim bombašem samoubicom, ali da tokom te istrage nije ništa nađeno protiv 29-godišnjeg Matina, prenosi AFP.

Hoper je rekao da je Matin američki državljanin i da u vreme napada nije bio praćen.

Prema njegovim rečima, Matin je minule sedmice kupio najmanje dva komada oružja, preneo je AP.

Matin je pozvao 911 i taj poziv je postao deo federalne istrage, kazao je Hoper, dodajući da je tokom tog poziva pominjana Islamska država.

Hoper je rekao da je Matin 2013. godine pred kolegama iznosio „zapaljive komentare“, kao i da je dva puta bio saslušavan.

Godine 2014. utvrđeno je da je Matin imao veze sa jednim američkim bombašom samoubicom, ali da oni bili minimalni i nisu u to vreme predstavljali pretnju.

U Orlandu je uvedeno vanredno stanje posle napada na noćni gej klub u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, dok je 53 poveđeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Gradonačelnik Badi Dajer kaže da je uvođenje vanrednog stanja neophodno kako bi se obezbedili dodatni resursi nakon ovog zločina, prenosi BBC.

Masakr u Orlandu je, po broju žrtava, najteža masovna pucnjava u istoriji SAD, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.