U trendu

Ubijeno 70 ljudi u napadu u Iraku

Sedamdeset ljudi, većinom Iranaca poginulo je danas kada je eksplodirao kamion bomba južno od Bagdada, na benzinskoj stanici punoj autobusa s šiitskim hodočasnicima koji su se vraćali iz svetog grada Karbale, rekli su irački zvaničnici.

Agencija Frans pres je prethodno javila da medju žrtvama eksplozije ima više Iranaca, prema navodima iračke Komande za bezbednosne operacije ali bez navodjenja njihovog broja.

Eksplozija se dogodila u selu Šomali, 120 kilometara jugoistočno od glavnog grada Bagdada i 80 kilometara od Karbale.

Na benzinskoj stanici je u trenutku eksplozije bilo najmanje sedam autobusa koji su prevozili hodočasnike, rekao je jedan policajac za agenciju Frans pres.

Izmedju 17 i 20 miliona šiita stiglo je u ponedeljak u Karbalu da obeleži praznik Arbain, kojim se označava kraj 40-odnevnog perioda oplakivanja smrti imama Huseina, unuka prorpoka Muhameda. Imam Husein je ubijen 680. godine u bici kod Karbale, kojom je učvršćena podela izmedju šiita i sunita.

Velike mere bezbednosti preduzete se povodom ovog važnog šitskog praznika koji je poslednjih godina bio meta napada radikalne sunitske organizacije Islamska država.

„Autobusi su bili puni Iranaca, Iračana i gradjana Behreina. Kola hitne pomoći i gradjanske bezbednosti su na putu“, rekao je policijski izvor za Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.