U trendu

Uhapšen prodavac majica koje promovišu džihadiste

Španska policija uhapsila je muškarca koji je prodavao majice sa parolama Islamske države (ID), saopštile su danas vlasti.

Čovek je španski državljanin, ali njegovo ime nije objavljeno. Pritvoren je za vreme sinoćne policijske operacije u Naronu u severozapadnoj Španiji.

On je u svojoj prodavnici i putem interneta prodao niz odevnih predmeta koji promovišu Islamsku državu i drugu islamističku militantnu grupu Harakat Šam al Islam, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Među stvarima koje je prodavao bile su i majice sa svilenom slikom koja prikazuje taoca Alana Heninga, kako mu džihadista odrubljuje glavu prošle godine, i zastavu Islamske države.

Slike koje je objavila španska vlada prikazuju niz promotivnih artikala, među kojima su košulje, majice, torbe i odela za bebe sa arapskim sloganima Islamske države ili Harakata Šama al Islama.

Uhapšeni je prodavao majice kupcima u Španiji i Portugalu za 14 evra. On je optužen da je koristio društvene mreže da širi islamističku propagandu i „omalovažava i ponižava žrtve džihadističkog terorizma“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ove godine je 47 ljudi uhapšeno u Španiji i optuženo za veze sa islamističkim militantima, podsetilo je Ministarstvo.

Najgori islamistički napad u Evropi, dogodio se u Španiji 2004. godine, kada je 191 čovek poginuo u bombaškim napadima na vozove u Madridu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar