U trendu

Uhvaćen dezerter: Ruski vojnik se skrivao u šumi skoro 10 godina

Ruska policija uhvatila je vojnog dezertera koji se krio u šumi na istoku zemlje skoro deset godina, čak i od svoje porodice, saopštile su danas regionalne vlasti.

Muškarac star 30 godina regrutovan je u vojsku 2003. godine i razmešten na poluostrvo Kamčatku na godinu dana, a posle čega je pobegao iz vojske, navodi policija.

„Živeo je na Kamčatki sve vreme, uglavnom se krio u šumi. Živeo je od sitnih poslova i nije pokušao da stupi u kontakt sa svojom porodicom“, saopštilo je regionalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, preneo je AFP.

Potraga za dezerterom obustavljena je kada je njegova porodica pogrešno identifikovala telo jedne osobe nekoliko meseci posle vojnikovog nestanka.

Vlasti navode da je vojnik dezertirao zbog „porodičnih problema“, prenio je TASS.

Dezerter je sebi napravio improvizovani dom u predgrađu Petropavlovsk-Kamčatskija i, između ostalog, radio na farmi svinja i sakupljao sekundarne sirovine.

Prema zakonu u Rusiji, vojnici koji dezertiraju mogu biti osuđeni na kaznu od sedam godina zatvora. Obavezno služenje vojnog roka 2003. godine trajalo je dve godine, a u međuvremenu je taj period smanjen na godinu dana, prenose agencije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar