U trendu

Ukrajina 1. januara uzvraća ekonomske sankcije Moskvi

Ukrajinski parlament usvojio je nacrt zakona koji omogućava ukrajinskoj vladi da od danas, 1. januara 2016. godine uvede ekonomske sankcije Rusiji, javlja ruska agencija Tas.

Ovaj zakon, koji je podržao 291 od ukupno 420 poslanika, stupiće na snagu kada ga potpiše predsednik Ukrajine Petro Porošenko, prenosi britanska agencija Rojters.

„Zaštitićemo unutrašnje tržište Ukrajine. Rusija će dobiti odgovor od ukrajinske vlade u formi trgovinskog embarga i kontrasankcija prema ruskim proizvodima“, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, uoči izjašnjavanja parlamenta o ovom zakonu.

Kako podseća Rojters, ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje naložio dekretom ukidanje zone slobodne trgovine sa Ukrajinom od 1. januara, navodeći kao razlog „vanredne okolnosti koje pogađaju interese i ekonomsku bezbednost Rusije“.

Potez Putina Rojters tumači kao osvetu zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između Kijeva i Brisela, koji treba da stupi na snagu narednog meseca. Moskva u tom sporazumu, kako dodaje britanska agencija, vidi opasnost da rusko tržište preplave evropski proizvodi, i da istovremeno učini njen izvoz u Ukrajinu manje konkurentnim.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je prošle nedelje žaljenje zbog odluke Rusije da ukine trgovinske povlastice Ukrajini, ali i spremnost da, kako je rekao, plati cenu trgovinskog sporazuma sa EU.

Prema procenama Kijeva, trgovinski rat sa Rusijom bi mogao koštati ekonomiju Ukrajine 600 miliona dolara u narednoj godini, ili oko 0,6 odsto trgovinskog obrta, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.