U trendu

Ukrajina: Uhapšeno više navodnih pripadnika Islamske države

Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) potvrdile su danas da su uhapsile ili proterale iz zemlje više osoba osumnjičenih za pripadnost džihadističkoj Islamskoj državi.

U saopštenju SBU navodi se da je u gradu Harkovu otkriven stan koji su koristili pripadnici Islamske države tokom svog prolaska kroz Ukrajinu, na putu ka Iraku i Siriji.

Četvorica muškaraca, poreklom iz zemalja centralne Azije, uhapšena su u operaciji SBU u Harkovu, dvojica medju njima već su proterana, dok preostala dvojica čekaju sudsku odluku.

Pripadnici SBU uhapsili su u gradu Dnjipro muškarca poreklom iz jedne bivše sovjetske republike, za kojim je raspisana Interpolova poternica, navedeno je u saopštenju.

Uhapšeni muškarac direktno je učestvovao u regrutovanju i prebacivanju džihadista Islamske države u Siriju, preko centralne Azije, kao i u njihovom opremanju i pribavljanju putnih isprava, navodi SBU.

Još jedan pripadnik Islamske države uhapšen je u oblasti Kijeva, zbog optužbi da se tokom prethodne dve godine obučavao u sirijskim kampovima i učestvovao u vojnim operacijama Islamske države u Siriji i Iraku.

Ukrajinske vlasti uhapsile su ili proterale od početka godine više desetina članova Islamske države, a ruske bezbednosne službe procenjuju da se oko 7.000 ukrajinskih državljana pridružilo džihadistima u Siriji i Iraku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar