U trendu

Ukrajinski predsednik pozdravlja pobedu svoje zemlje na Pesmi Evrovizije

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko prošle noći je kao „neverovatnu“ u pozdravio pobedu Džamale na takmičenju Evrovizije s pesmom o Staljinovoj deportaciji Krimskih Tatara.

„Da !!!“ tvitovao je Porošenko. „Korisna i neverovatna pobeda! Cela Ukrajina vam šalje veliko hvala Džamala“.

Premijer Vladimir Grojsman je preko Tvitera poslao „iskrene čestitke“ i poručio „Slavna je Ukrajina!“.

Pevačica, 32-godišnja Tatarka s Krima, u pesmi „1944“ govori o sovjetskoj deportaciji svog naroda, inspirisana pričama svoje prababe koja je doživela tu tragičnu epizodu sovjetske istorije.

„Kada stranci stignu/Dodju kod vas/Sve vas pobiju i kažu/Mi nismo krivi, nismo krivi“, glasi prva strofa.

Sećanja na taj užas oživela su ruskom aneksijom Krima marta 2014: Tatari su pritvarani, njihove kuće su pretresane, a liderima njihove zajednice je zabranjen ulazak na tu teritoriju.

Rusija je protestovala protiv učešća Ukrajine na takmičenju za Pesmu Evrovoizije zbog „politizacije“ teksta, smatrajuć da je to suprotno propisu takmičenja koji zabranjuje „reči, govor ili gest političke ili slične prirode“.

Evrovitija je medjutim procenila da je tekst „istorijske“ prirode i odobrila pesmu.

Jedan od glavnih vodja ustanka na Trgu Majdan, koji je februara 2014. doveo do zbacivanja prethodnog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, izjavio je da bi bilo prikladno da Ukrajina koja će naredne godine biti domaćin Pesme Evrovoizije, to takmičenje organizuje upravo na Krimu.

„Pravda će biti ako se sledeća Evrovizija održi na istorijskom rodnom tlu Džamale – na Krimu, u Ukrajini“, napisao je Mustafa Najem na Tviteru.

Šef Skupštine Krimskih Tatara, Medžlisa, koju je Moskve u aprilu proglasila za „ekstremističku organizaciju“, takođe je pozdravio pobedu Ukrajine i zahvalio „desetinama hiljada ljubitelja koji su Džamalu podržali s Krima, pod privremenom okupacijom Rusije“, napisao je Refat Čubarov na Fejsbuku.

„Ako bog da, jednog dana, divnog dana, svi ćemo se sastati na Krimu, oslobodjenom od ruskih okupatora“, dodao je on.

„Ova pesma o našoj tragedija je obišla svet i nadam se da su je ljudi čuli“, rekla je mlada obožavateljka Džemile, Emine u publici u Stokholmu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar