U trendu

Ulazimo u eru opasniju od Hladnog rata

Bivši šef britanske obaveštajne agencije MI6, Džon Sojers, upozorio je da svet ulazi u eru potencijalno opasniju od Hladnog rata.

U intervjuu za BBC Radio 4, on je kazao da zapadnim silama nedostaje koherentna strategija za međunarodne odnose sa Rusijom, kao i da nisu prepoznale promenu u balansu moći.

Ovo upozorenje usledilo je u trenutku povišenih tenzija oko situacije u Alepu, gde Rusija podržava vazdušne udare sirijskog režima na istoku grada, prenosi Sputnjik.

„Mi ne tretiramo Rusiju i Kinu kao velike sile, što nam može naneti dosta štete. Ono što zaista treba da izbegnemo je put koji vodi u direktnu konfrontaciju“, dodao je Sojers.

On je, takođe, naveo da je to što Britanija nije bombardovala Asadovu vladu 2013. dovelo do vakuuma koji je ispunila Rusija, što je, kako je rekao, svakako bila greška.

Sojers je, između ostalog, kritikovao i britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona zbog toga što je pozvao na proteste ispred ruske ambasade u Londonu zbog nedavnih bombardovanja u Alepu.

Sojers je upozorio da su takvi pozivi ishitreni i da bi mogli ugroziti osoblje britanskih ambasada u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar