U trendu

Uloga Melanije Tramp u trci za predsednika SAD

Kada pogledate način na koji se republikanski kandidati ophode prema ženama u predizbornoj kampanji, pre biste rekli da se žene u SAD još nisu izborile za pravo glasa nego da jedna Amerikanka ima veoma ozbiljne šanse da postane predsednica najmoćnije države sveta.

Žene služe pretendentima na nominaciju Republikanske stranke za međusobne okršaje, pri čemu se o njima govori kao o droljama ili odanim suprugama, misicama ili rugobama, objektu koji ide uz muškog kandidata i zbog kojeg on treba da se stidi ili ponosi, ali nikako ne i kao o osobama sa dostojanstvom i ličnošću nezavisno od muževa.

Trend je dostigao vrhunac proteklih dana sa napadima Donalda Trampa na suprugu Teda Kruza, koja po njemu nije dovoljno privlačna, posebno kada se uporedi sa njegovom suprugom, bivšom manekenkom Melanijom Tramp.

Sve i jeste počelo od nekadašnjeg vlasnika licence za izbor za mis koji je prošle godine uvredio voditeljku Foks njuza Megan Keli tvrdeći da mu je postavljala neprijatna pitanja jer je bila u mesečnom ciklusu. Novinarka se našla na meti samo zbog toga što je najpopularnijeg republikanca podsetila tokom TV debate da je pojedine žene javno prozivao kao „rugobe” i „debele svinje”. Kritika ne da nije urodila plodom već je podstakla milijardera da kaže za tadašnju stranačku rivalku Karli Fjorinu da valjda niko neće glasati za „ovo”, misleći na njeno lice i svodeći celu njenu ličnost samo na njen, po njemu, neprivlačan anfas.

Pre nekoliko dana u seksističko kolo uhvatio se i Ted Kruz koji je, braneći suprugu od Trampa, portretisao tu istu suprugu samo u crtama koje mu lično znače, ne pominjući da ona možda ima neku vrednost nezavisno od njega. Počelo je od toga što je jedna organizacija koja se protivi Trampovoj nominaciji objavila uvredljivu reklamu u kojoj je Melaniju Tramp posredno nazvala lakom ženom neprikladnom za prvu damu. Prikazana je obnažena fotografija tadašnje manekenke objavljena u jednom magazinu, da bi potom usledila poruka: „Upoznajte Melaniju Tramp, vašu buduću prvu damu. Ili podržite Teda Kruza.

Iako organizacija koja je platila oglas nije formalno povezana sa izbornim štabom Teda Kruza, nije bilo sile da Tramp poveruje da upravo Kruz, njegov najljući konkurent, nije naredio da se Melanija ocrni. Ironično je da se protiv etiketiranja i zloupotrebe žena u kampanji pobunio Tramp koji i sam sve to radi. Posle svađe sa Megan Keli, objavio je njene provokativne fotografije (koje je snimila za jedan magazin) i retvitovao poruke korisnika „Tvitera” koji su isticali da je pomenuta voditeljka „drolja”.

Milijarder iz Njujorka je poručio „lažljivom Tedu” da se okane Melanije da on ne bi otkrio mračne tajne o Hajdi Kruz. Nije objasnio na šta je mislio, ali zna se da je ranije već aludirao na depresiju kroz koju je prošla supruga senatora iz Teksasa. Usledio je novi protivudar na društvenim mrežama. Tramp je jednu pored druge objavio fotografije Melanije i Hajdi i napisao: „Slika govori više od hiljadu reči!” Poruka koju mora da je pokušao da pošalje biračima jeste da bi on bio daleko bolji predsednik države jer ima daleko lepšu suprugu.

Kruz je probao da odbrani suprugu primetivši da je ona  „ljubav njegovog života” i „neverovatna majka”, čime je implicirao ne samo to da je Hajdi Kruz vredna samo zato što je njegova supruga i majka njegove dece, već i da Melanija Tramp verovatno nije hvale vredna ni na jednom od ta dva polja.

Tako su takmaci iz redova republikanaca uspeli da za kratko vreme zloupotrebe izgled i zdravstveno stanje sopstvenih supruga, ali i drugih žena. Zanimljivo je, primećuje „Njujork tajms”, da niko od njih ne pominje da je Melanija Tramp poslovna žena koja govori nekoliko jezika, dok je Hajdi Kruz završila master na Harvardu i radila je u vladi Džordža Buša i kao direktorka u Goldmanu Saksu. Tramp je mnogo puta iskoristio lepotu i mladost svoje slovenačke supruge da bi se predstavio kao alfa mužjak i pobednik u svim sferama života, pa tako i u politici. Dobro je da se, zaključuje njujorški dnevnik, Fjorina jedno vreme takmičila za nominaciju republikanaca jer su tako oni imali makar jednu ženu koja je „bila kandidat, ne samo supruga ili majka, ne samo lice ili telo, ne stvar, već osoba”.

Za Hilari Klinton, koja se nadmeće za nominaciju Demokratske stranke, šovinizam u redovima republikanaca je dar sa neba. Iako je njen feministički kredo više puta krajnje osporen, sigurno je da će za mnoge pripadnice njenog pola ona biti prihvatljivija od mizogenih muških kandidata. Anketa Si-Bi-Es njuza pokazuje da bi 55 odsto žena glasalo za Hilari Klinton, dok samo 35 odsto za Trampa – ako njihova imena budu na birački listićima u novembru. Upravo je mogući bojkot ženskih glasača jedan od razloga zbog kojeg republikanski establišment ne želi da preda nominaciju Trampu. Kristin Metjuz, savetnica ove partije, kaže da će prvi put mnoge žene glasači Republikanske stranke promeniti politički dres:

„Nekada su izjavljivale ’Nikada ne bih glasala za Trampa’, a sada ’Možda ću morati da glasam za Hilari Klinton’.”

(Jelena Stevanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.