U trendu

Umrla i treća žrtva sudara voza i kamiona u Češkoj

Tokom noći je u Ostravi preminuo stariji muškarac, teško povredjen u sudaru putničkog voza i kamiona na prelazu puta preko pruge u sredu ujutro u obližnjoj Studenki, te je tako bilans udesa na najprometnijoj pruzi u Češkoj porastao na tri poginula i 17 povređenih.

„Preminuo je jedan od dvojice pacijenata koji su bili u kritičnom stanju. Stariji muškarac zadobio je teške povrede udova i glave. Teško su povredjena još dva pacijenta i njihovo stanje je ozbiljno“, kazao je jutros novinarima portparol bolnice u Ostravi, na istoku Češke, Tomaš Oborni.

Sva trojica poginulih sedela su u prvom vagonu brzog voza koji je u sudaru s kamionom demoliran, a medju povređenima je i nekoliko radnika železnice koji su bili blizu mesta nesreće.

Nesreća se desila jer je poljski kamion natovaren limom na putu za Mađarsku, ušao na prelaz puta preko pruge iako je crveno svetlo upozoravalo da se približava voz, a rampe počele da se spuštaju.

Pregled kamere s prelaza i saslušanje 50-godišnjeg vozača demantovali su prve informacije da je on pobegao i ostavio kamion nasred prelaza.

„Snimak pokazuje kako prolaze automobili, a kada se upalilo crveno svetlo na prelaz ulazi kamion. Vozač je prikočio, a onda odlučio da ipak prođe. Kada je polovina prikolice bila na prelazu, počele su da se spuštaju rampe. Vozač je pošao u rikverc, pa napred i na kraju dao gas da bar kabina kamiona bude van domašaja voza“, opisao je snimak portparol Uprave železničkih pruga Jakub Ptačinski.

Brzi voz „pendolino“, italijanske proizvodnje, naleteo je na prikolicu kamiona brzinom od 160 kilometara na sat, bukvalno je odsekao od kabine, a 50-godišnji Poljak za volanom kamiona je ludom srećom preživeo udes bez težih povreda i tek nakon sudara panično pobegao.

Voz se zaustavio tek dva kilometra dalje, a olupina prikolice kamiona koju je gurao pred sobom se zapalila.

Utvrđeno je da je vozač kamiona bio trezan, uhapšen je i saslušan, i biće najverovatnije optužen, saopštila je portparolka regionalne policije Gabrijela Holčakova.

Vozaču kamiona po češkom zakonu preti do deset godina zatvora, a portparol Ptačinski je upozorio da je mogao da izbegne nesreću da je udario u rampu, pošto bi se na to aktivirao uređaj za automatsko zaustavjanje voza.

„Ne mogu a da ne kažem: ljudska glupost nema granica“, prokomentarisao je ponašanje vozača juče ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec koji je došao na mesto nesreće.

Češke železnice nameravaju da video-snimak nesreće objave kao zastrašujuće upozorenje vozačima koji rizikuju.

Materijalna šteta iz tog udesa dostiže šest miliona evra.

Češke železnice su obećale da će isplatiti odštetu porodicama žrtava i povređenima, bez obzira da li će vozač kamiona biti osuđen za izazivanje udesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar