U trendu

Umro bivši šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele

Bivši nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele preminuo je u 54. godini pošto je bolovao od leukemije, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Vestervele je kao šef liberalne Partije slobodnih demokrata bio na čelu diplomatije u vladi Angele Merkel od 2009. do 2013.

On se javno izjasnio kao homoseksualac i bio je prvi gej na visokom položaju u Nemačkoj.

Od 2009. do 2011. je bio i vicekancelar.

Vestervele je preminuo od leukemije u bolnici u Kelnu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće povodom smrti bivšeg ministra spoljnih poslova Nemačke Gvida Vestervelea.

Vučić je na Tviteru naveo da je Vestervele bio iskreni prijatelj Srbije „istinski prijatelj Srbije“.

„Lično sam bio počastvovan prijateljstvom i srdačnom saradnjom sa gospodinom Vesterveleom, koji je bio voljan ne samo da pažljivo sasluša, već i da ponudi iskrene i mudre savete, koji su rezultat bogatog političkog iskustva“ naveo je Vučić u telegramu koji je uputio nemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu.

On je u telegramu rekao da je sa velikom tugom primio vest o smrti Vestervelea i da je to veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju.

Vučić je naveo da će Vestervele ostati upamćen po bogatom političkom iskustvu i izuzetnoj posvećenosti i naporima kroz aktivnosti Vestervele fondacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.