U trendu

Umro pisac i preživeli holokausta Martin Grej

Francusko-američki pisac Martin Grej (Martin Gray), preživeli iz varšavskog geta i autor bestselera „U ime svih svojih“ (For Those I Loved), umro je noćas u mestu Sine, na jugu Belgije, dva dana pred svoj 94. rodjendan, saopštio je gradonačelnik tog mesta.

Portparol tužilaštva belgijskog okruga Namur potvrdio je smrt pisca jevrejsko-poljskog porekla rodjenog 27. aprila 1922. godine kao Mječislav Grajevski. On je rekao da je Grej pronadjen mrtav u bazenu svoje rezidencije u Sineu, i da lekari sudske medicine nisu ustanovili ništa sumnjivo.

Martin Grej je pre svega poznat po svom autobiografskom bestseleru objavljenom 1971. „U ime svih svojih“ (For Those I Loved) koji je napisan zajedno s francuskim piscem Maksom Galom, i u kome je govorio o svom iskustvu u varšavskom getu i bekstvu iz nacističkog logora Treblinka pre nego što se pridružio sovjetskoj vojsci 1944. godine.

Grej je doživeo tragediju u oktobru 1970. kada su mu stradali supruga Dina i njihovo četvoro dece u požaru u kući u Taneronu. On je ubrzo zatim osnovao fondaciju „Dina Grej“, a zatim medjunarodni centar za mlade nazvan „Luk budućnosti“, u znak sećanja na svoju prvu suprugu.

Njegova knjiga, koja je predmet polemika jer se smatra da su neki delovi romansirani, adaptirana je u televizijski film 1985. godine s glumicom Brižit Fosi u ulozi Dine Grej.

„Veliki gospodin je nestao, pre svega zbog svedočenja koje je davao o svom životu. On je primer za mlade“, rekao je gradonačelnik Sinea Žan-Mari Šefe.

Martin Grej je 2013. proglašen počasnim gradjanom Sinea. On je od 2012. živeo pola vremena u Sineu, a pola u Briselu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar