U trendu

Umro poslednji pilot misije napada na nemačke brane

Poslednji preživeli pilot eskadrile koja je u Drugom svetskom ratu napadala nemačke brane i drugu infrastrukturu, Novozelanđanin Les Manro umro je danas u 97. godini.

Manro je bio među vrhunskim pilotima koji su 1943. godine obučavani za letove na velikim brzinama, malim visinama i u mraku. Britanski tim je imao zadatak da specijalnim bombama koje odskaču po vodi uništava brane u Nemačkoj.

Od 133 pilota s misije se vratilo njih 77, ali je napad smatran uspešnim pošto su uništene dve brane posle čega su poplavljene fabrike i ubijeno više od 1.000 Nemaca u dolini Rur.

Manro nije uspeo da završi svoju misiju pošto je njegov avion „lankaster“ pogođen, pa je bio prinuđen da se vrati u bazu.

Misija uništavanja brana inspirisala je knjigu i film iz 1955.  godine „The Dam Busters“.

„Zaista mi je žao što sam čuo da je Les Manro mrtav. Novi Zelend je izgubio izuzetnog čoveka koji je vodio izuzetan život“, napisao je na Tviteru premijer te zemlje Džon Ki.

Direktor udruženja veterana pilota bombarderske avijacije Piter Viler je rekao da je Manro bio ponosniji na misiju koju je izveo 1944, noć uoči Dana D.

Manro je ranije ove godine ponudio na aukciju svoje ratno odlikovanje kako bi obezbedio finansije za spomenik pilotima bombardera u Londonu, ali je Lord Eškroft dan pre aukcije donirao 75.000 funti i omogućio Manrou da odlikovanje donira muzeju na Novom Zelandu.

Džon Lesli „Les“ Manro rođen je na Novom Zelandu 1919. godine.

Manroov sin je rekao da mu je otac preminuo jutros od bolesti srca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.