U trendu

UN: Glasanje o rezoluciji o padu MH17, Rusija najavila veto

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće o rezoluciji koja predviđa uspostavljanje međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za pad aviona „Malezija erlajnsa“, koji je prošle godine oboren iznad istoka Ukrajine, kojoj se Rusija protivi zbog čega je najavila da će uložiti veto.

Nacrt rezolucije predložila je Malezija u ime pet zemalja koje učestvuju u istrazi pada aviona, među kojima su Australija, Belgija, Holandija i Ukrajina.

„Glasaćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova za, mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica SB. Nažalost, mislim da je verovatno da će rezolucija dobiti devet glasova za“, rekao je pre dva dana stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je dodao kako se nada da autori rezolucije uopšte neće staviti na glasanje rezoluciju o MH17, ali ako to učine, moraće da preuzmu „političku i praktičnu odgovornost za posledice takve odluke“.

Ruski predstavnik u UN je dodao da oni koji insistiraju na usvajanju rezolucije očito pokušavaju da „otvore još jedan front za konfrontaciju, što bi moglo da ima dalekosežne posledice na međunarodne odnose“.

„Ovaj korak prema konfrontacijama je veoma opasan“, istakao je Čurkin, dodajući da bi Moskva želela da „nastavi rad u duhu saradnje“.

Avion „Malezija erlajnsa“ na letu od Amsterdama za Kuala Lumpur je pao iznad Donjecke oblasti u Ukrajini, kada je poginulo je 298 putnika i članova posade.

Prema zvaničnoj verziji, avion je oboren raketom zemlja-vazduh, ili vazduh-vazduh. Ukrajinske vlasti i proruske snage u Ukrajini optužuju jedni druge za obaranje tog aviona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar