U trendu

UN: Ko ima zamerke, a ko podržava Prištinu?

Ambasadori zemalja članica UN pozvali su u SB na primenu svih dogovora koje su Beograd i Priština postigli u Briselu.

Poziv uključuje povećanje napora za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), uz ocenu da je nasilje na Kosovu neprihvatljivo.

Predstavnik Rusije je kazao da Priština zanemaruje i pokušava da jednostrano promeni sporazum postignut sa Beogradom o ZSO, uz prećutnu dozvolu EU.

„Priština mora odmah da primeni sporazum o ZSO i to će da bude lakmus test njene spremnosti da ispuni obaveze, inace ćemo videti pogoršanje situacije na Kosovu i oko njega“, rekao je ruski predstavnik, naglasivši da je rezolucija SB UN 1244 bila i ostaje jedina platfoma za rešavanje situacije na Kosovu.

Predstavnik SAD pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja primene briselske sporazume uključujući sporazum o ZSO založivši se takođe za prijem Kosova i Interpol i smanjenje budžeta Unmika.

I predstavnik Britanije pozvao je lidere Beograda i Prištine da pređu sa reči na dela i primene dogovoreno, ali je i istakao da odluka o prijemu Kosova u Fifa i Uefa pokazuje da u međunarodnoj zajednici postoji rastuće poverenje prema Kosovu.

Kako je rekao, odluka o prijemu Kosova u Fifa i Uefa i preporuka Evropske komisije o uvođenju bezviznog režima kosovskim građanima pokazuju da razgovori na sednicama Saveta bezbednosti „postoje u vakuumu“, dok se nezavisnost Kosova potvrđuje.

On je rekao i da nasilju opozicije na Kosovu nema mesta i da svi kosovski politički lideri treba da održe obećanja.

Takođe je predložio da se prorede sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, kao i izveštaji generalnog sekretara UN.

Predstavnik Francuske rekao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava napore Kosova da obezbedi međunarodno priznanje svoje zemlje, podsetivši da je Kosovo primljeno u Fifa, mesec dana pred Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016.

Takođe je rekao da Francuska podržava prijem Kosova u Interpol i Savetu Evrope, kao i OEBS.

On je izrazio snažnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pozvao na primenu svih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, uključujući formiranje ZSO, za koju je istakao da je „kamen temeljac dijaloga“.

Zatražio je od obe strane da nastave dijalog kako bi doneli nove rezultate u narednih nekoliko nedelja.

Izrazio je i zabrinutost zbog nasilja i zastrašivanja od strane dela kosovske opozicije, ocenivši da je to apsolutno neprihvatljivo.

Predstavnik Francuske je poručio i da se mora što pre ratifikovati dogovor sa holandskom vladom o osnivanju suda za ratne zločine u Hagu, ukazavši da bi to bila jasna demonstracija posvećenosti Kosova uspostavljanju vladavine prava.

Predstavnik Kine je poručio da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i, kao i ambasadori Urugvaja, Venecuele i Egipta, istakao da je rezolucija 1244 i dalje pravna osnova za rešavanje svih pitanja vezanih za Kosovo.

Urugvaj je ostao pri stavu da ne prihvata nezavisnost Kosova, a i Angola je izrazila podršku suverenitu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Da dijalog nema alternativu poručio je i predstavnik Španije, koji je izrazio zabrinutost zbog nasilja i problema u političkom životu Kosova.

On je istakao da bez odlaganja u praksi treba sprovesti dogovore iz Brisela, što ukljucuje i ZSO.

I predstavnik Ukrajine je izrazio zabrinutost zbog unutrašnjih političkih prilika na Kosovu, vandalizma, pretnji i nasilja, upozorivši da političke tenzije negativno utiču na napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Konstatovao je i nedostatak napora kosovskih institucija u uspostavljanju ZSO i pozvao Prištinu da udvostruči napore u primeni dogovorenog, uz napomenu da mir, stabilnost i unapređenje poštovanja ljudskih prava i formiranje ZSO treba da budu prioriteti u radu Unmika.

Predstavnik Japana pozdravio je izbor Hašima Tačija za predsednika kao značajan korak ka demokratiji i poručio da Beograd i Priština treba da nastave dijalog i normalizuju odnose, u duhu tolerancije i zajednickog interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.