U trendu

UN moli da se obezbedi pomoć za 200.000 ljudi

Visoki komesar za izbeglice UN Antonio Guteres apelovao je danas da najmanje 200.000 podnosilaca zahteva za azil bude prihvaćeno u Evropskoj uniji prema kvotama obavezujućim za sve članice Unije.

„Osobama koje podnose validne zahteve za zaštitu treba da bude omogućen program grupnog prihvata, uz obavezno učešće svih članica EU“, navodi se u saopštenju Guteresa.

On je naveo da je, prema prvim procenama, takav smešaj potrebno obezbediti za najmanje 200.000 podnosilaca zahteva za azil.

On je rekao da u Evropu nije decenijama stigao tako veliki broj izbeglica i da je potrebno uložiti ogroman zajednički napor za rešavanje situacije.

Visoki komesar UN za izbeglice naveo je da je za rešavanje problema „potrebna zajednička strategija koja će se zasnivati na odgovornosti, solidarnosti i poverenju“.  

Evropska komisija će zatražiti od zemlja članica da hitno raspodele 120.000 izbeglica po Evropskoj uniji kako bi se bolje suočili s izbegličkom krizom, saopštili su juče izvori bliski Komisiji.

I Jelisejska palata je saopštila juče da će Nemačka i Francuska predložiti Briselu „jednake kvote“ za prihvat izbeglica u Evropi.

U Luksemburgu će danas biti održan neformalni sastanak šefova diplomatija EU posvećen problemu izbeglica.

Istovremeno će se u Pragu održati sastanak premijera Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke, na kojem bi trebalo da se uskladi stav Višegradske četvorke o prihvatanju izbeglica sa Bliskog istoka i severa Afrike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.