U trendu

UN: Tramp širi rasne i verske predrasude

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Rad Al Husein je danas optužio republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa za širenje „ponižavajućih rasnih i verskih predrasuda“ i upozorio na jačanje populističke politike koja bi mogla da preraste u nasilje.

Husein je na konferenciji u Hagu istakao da se takođe obraća holandskom desničaru Gertu Vildersu i drugim „populistima, demagozima i političkim maštarima“, preneo je Rojters.

Komesar je pomenuo Trampa, britanskog desničarskog lidera Najdžela Faraža i Marin Le Pen iz Francuske i optužio ih da koriste „taktiku širenja straha“ slično kao i samozvana Islamska država.

„Da se ne bi pogrešno shvatilo, ja zasigurno ne izjednačavam dela nacionalističkih demagoga i IS. Ali po načinu komunikacije, korišćenju poluistina i preteranom pojednostavljenu, džihadistička propaganda koristi slične taktike kao i populisti“, istakao je Husein.

„Istorija je možda naučila Vildersa i slične njemu kako efikasno se ksenofobija i predrasude mogu pretvoriti u oružje“, rekao je komesar UN-a i upozorio: „Atmosfera će postati puna mržnje, a u tom trenutku ona može naglo da se pretvori u ogromno nasilje.“

Husein je Vildersovo predizborno obećanje da će zabraniti ulaz muslimanskim imigrantima i zabraniti Kuran nazvao „grotesknim“.

Parlamentarni izbori se u Holandiji održavaju u martu 2016, a ankete pokazuju da Vilders vodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.