U trendu

UN traže da Francuska migrantima izbačenim iz kampa obezbedi prikladan smeštaj

Ujedinjene nacije (UN) apelovale su danas na Francusku da obezbedi „prikladan smeštaj“ tražiocima azila iz izbegličkog kampa „Džungla“ u Kaleu koji su francuske vlasti zatvorile u sredu.

„Francuske vlasti su saopštile da je ‘Džungla’ zatvorena, ali imamo informacije da su neke izbeglice i migranti, medju kojima maloletnici, i dalje tamo i da spavaju u lošim uslovima“, rekao je danas portparol Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

On je dodao da je UNHCR apelovao na francuske vlasti da obezbede prikladan smeštaj svim tražiocima azila, uključujući one iz „Džungle“.

UNHCR ima predstavnike u Kaleu i radi na identifikaciji i zaštiti dece i drugih osoba kojima je potrebna pomoć u Kaleu.

Oko stotinu mladih migranata provelo je noć u zoni na granici sa izbegličkim kampom. Prethodne noći je oko 200 maloletnika bez pratnje prespavalo na hladnoći, a desetine migranata se i dalje nadaju da će uspeti da se domognu Velike Britanije.

Francuske vlasti saopštile su u sredu da je okončano „čišćenje“ izbegličkog kampa u Kaleu i da je zvanično zatvoren.

Iz kampa je skoro 5.600 ljudi preseljeno u prihvatne centre širom Francuske. Medju njima je oko 1.500 maloletnika bez pratnje.

U „Džunglu“, simbol izbegličke krize u Evropi, stizale su hiljade migranata čekajući priliku da preko Lamanša dodju do Velike Britanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.