U trendu

UNHCR: Evropa potonula u poricanje pitanja migranata

Evropa se zatvorila u „stanje poricanja“ masivnog dolaska migranata koji većinom beže od rata i nasilja, ocenio je u četvrtak visoki komesar UN za izbeglice (UNHCR), Portugalac Antonio Gutereš.

Umesto upravljanja tim prilivom u interesu potreba evropskih društava, „mi smo u situaciji poricanja“, rekao je on u intervjuu za AFP u sedištu UNHCR u Ženevi.

„Oni koji profitiraju od toga su šverceri i trgovci“, rekao je on.

Ukazujući na pojave kao što su niska stope nataliteta u Evropi i nedostatak radne snage u pojedinim sektorima, Gutereš je rekao da „migracija nudi deo rešenja za evropske boljke“.

On je stoga pozvao na evropski odgovor na krizu migranata, „jer to nijedna zemlja ne može da reši sama“.

U tom smislu, sve zemlje nisu jednake u odnosu prema tom problemu, primetio je on: „Jasno je da u Evropi neke zemlje rade sjajno, dok druge ne rade šta bi trebalo“.

Guteres je pohvalio sistem upravljanja azilom u Švedskoj i Nemačkoj jer, kako je rekao, oko polovine ukupnog broja zahteva za azil u Evropi je podneto u samo te dve zemlje.

Suprotno tome, neke države, posebno u Istočnoj Evropi, nisu na visini zadatka, ocenio je on, posebno kritikujući odluku Slovačke objavljenu u četvrtak, da prihvati svega 200 izbeglica, i to samo ako su hrišćani.

„O smeštanju (podnosilaca zahteva za azil) mora da se odlučuje na osnovu njihove ranjivosti, bez bilo kakvog oblika verske diskriminacije“, insistirao je on.

Takav odnos, kakav ima Slovačka, on smatra „više emotivnim, nego racionalnim“, a uz to, taj stav nikako neće sprečiti očekivani porast broja izbeglica „u bliskoj budućnosti.“

UN kažu da je ove godine u Evropu stiglo skoro 260.000 ljudi, obično posle opasnog putovanja preko Sredozemnog mora, u organizaciji krijumčara. Migranti dolaze uglavnom iz zona sukoba u Africi i na Bliskom istoku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.