U trendu

UnutraĆĄnji sukobi na Kosovu uzrok problema oko granice s Crnom Gorom

Crnogorski premijer Milo Djukanović je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu ocenio da iza problema oko demarkacije granice Kosova i Crne Gore stoje unutraơnjepolitički problemi i sukobi na Kosovu.

Taj problem ne postoji i sve je reơeno joơ nalazom Badinterove komisije o razgraničenju delova bivơe Jugoslavije iz devedesetih godina, rekao je crnogorski premijer u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP.

„Mi nemamo nikakav problem s Kosovom kad je u pitanju granica kao ĆĄto nismo imali ni sa Bosnom I Hercegovinom“, rekao je on.

Kratkotrajni problem oko razgraničenja s BiH, objasnio je Djukanović , „bio je pre svega odraz unutraĆĄnjepolitičkih problema u Bosni, a taj problem je na sreću okončan u koristi zdravog razumskog pristupa da se moraju poĆĄtovati načela postavljena nalazom Badinterove komisije iz ’90-ih godina o razgraničenju na prostorima bivĆĄe Jugoslavije“.

„I danas tog problema viĆĄe nema i to i jeste put za prevazilaĆŸenje graničnog problema i sa Kosovom“, istakao je crnogorski premijer.

„Mi“, podvukao je Djukanović, „nemamo nijedan problem s Kosovom, ne ĆŸelimo nijedan metar kosovske zemlje i kroz trogodiĆĄnji rad naĆĄih komisija za razgraničenje nismo identifikovali tačku oko koje bismo se mogli zajedno obratiti arbitraĆŸi“.

„Imamo problem unutraĆĄnjepolitičkih nesporazuma i sukoba na kosovskoj političkoj pozornici i poslali smo jasnu poruku da smo spremni za potpisivanje“, istakao je crnogorski premijer.

On je podsetio da je s tim u vezi crnogorski parlament ratifikovao sporazum koji je pre godinu dana potpisan u Beču i poručio kosovskoj strani da je na njima da reĆĄe unutraĆĄnjepolitičke probleme i da kaĆŸu kada su spremni da potpiĆĄu medjudrĆŸavni sporazum sa Crnom Gorom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.