U trendu

Urednik „Sana“: Priča o kraljici i EU je tačna

Urednik britanskog „Sana“ Toni Galager kazao je jutros za Bi-Bi-Sijev Radio 4 da je priča o tome da kraljica Elizabeta Druga želi da Velika Britanija napusti EU „potpuno tačna“, uprkos demantiju iz Bakingenske palate.

To piše evropsko izdanje američkog sajta „Politiko“ i navodi da je Galager insistirao da su „Sanu“ priču otkrili dobro informisani izvori, ali je odbio da kaže da li je jedan od izvora ministar pravosuđa Majkl Gav.

Britanski „Dejli telegraf“ je izneo tvrdnju da je upravo ministar Gav bio „Sanov“ izvor za priču.

Bakingemska palata demantovala je u sredu navode tabloida „San“ da kraljica Elizabeta podržava izlazak Velike Britanije iz EU.

„Kraljica je i dalje politički neutralna, kao što je bila 63 godine“, naveo je portparol britanske kraljice u odgovoru medijima elektronskom poštom, prenosi Rojters.

On je dodao da Bakingemska palata neće komentarisati „lažne tvrdnje neimeovnih izvora“ i poručio da će se volja britanskog naroda o budućnosti Velike Britanije u EU videti na referendumu.

„San“ je objavio priču „Kraljica podržava Brekzit“ na naslovnoj strani, pozivajući se na neimenovane izvore koji tvrde da je Elizabeta Druga, u najmanje dva navrata tokom protekle decenije, „jasno pokazala“ da je protiv članstva Velike Britanije u EU .

Neimenovani izvori rekli su za „San“ da je kraljica 2011. godine rekla tadašnjem zameniku britanskog premijera Niku Klegu, tokom ručka u zamku Vindzor, da se EU kreće u pogrešnom pravcu.

Kleg je odbacio te navode i na svom Tviter nalogu napisao da se ne seća da se to dogodilo naglasivši da to nije nešto što bi zaboravio.

List je, takođe, preneo da je britanska kraljica rekla poslanicima, na odvojenom sastanku, da ne razume Evropu.

Portparol „Sana“, nakon demanta Bakingemske palate, rekao je da taj medij „stoji iza svoje priče, koju su obezbedili kredibilni izvori“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar