U trendu

Uspeh reformista na izborima u Iranu

Reformističke snage i umereni saveznici predsednika Hasana Rohanija vode na parlamentarnim izborima u Iranu, a u Teheranu su daleko ispred konzervativaca na izborima za Skupštinu stručnjaka, pokazuju preliminarni rezultati.

Prema današnjim delimičnim rezultatima eformističke snage osvojiće svih 30 mesta u Skupštini stručnjaka u Teheranu, čime će zadati neprijatan poraz konzervativcima na prvim parlamentarnim izborima od stupanja na snagu nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila, prenosi agencija AP.

Medjutim, nijedna od tri najveće partije u Iranu, reformisti, konzervativci i tvrda opozicija, neće osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu od 290 poslanika.

Iranska državna televizija javila je danas da će reformisti koji se zalažu za unapredjenje društvenih sloboda i poboljšanje odnosa sa Zapadom, osvojiti sva mesta u Skupštini stručnjaka u Teheranu. U izveštaju se navodi da je do sada prebrojano 62 odsto glasova u iranskoj prestonici.

Konačni rezultati izbora biće objavljeni u ponedeljak.

Ovo su prvi izbori od kada su Teheran i zapadne svetske sile postigle sporazum kojim su Iranu ukinute ekonomske sankcije u zamenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Reformisti i umereni konzervativci koji su podržali sporazum, na putu su da osvoje većinu glasova, što bi otvorilo ekonomiju i poboljšalo saradnju sa zapadom o regionalnim pitanjima kao što je borba protiv Islamske države, navodi AP.

Reformističke snage trenutno imaju manje od 20 mesta u parlamentu, oni su bili politički odsečeni nakon gubitka poraza na parlamentarnim izborima 2004. godine, prenosi agencija AP.

Više od 55 miliona miliona Iranaca imalo je pravo glasa. Podaci o izlaznosti nisu odmah objavljeni, ali je ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Ramani Fazli izjavio da je, prema glasovima koji su do sada prebrojani, oko 60 odsto Iranaca izašlo na izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar